Muistot

Jaakko Heikkinen 1942–2017

Toimittaja, yhteiskuntatieteiden maisteri

Toimittaja, yhteiskunta­tietei­den maisteri Jaakko Heikkinen kuoli kotonaan Kuusamossa 24. tammikuuta 2017 74-vuotiaana. Hän oli syntynyt Kuusamossa 16. kesäkuuta 1942.

Heikkinen vietti lapsuusvuotensa pohjoiskuusamolaisessa Virkkulan kylässä. Isänsä varhaisen kuoleman vuoksi hän joutui jo nuorena perheen leiväntuojan rooliin.

Nuoruusvuosina jäivät tämän vuoksi kesken niin opinnot kuin urheilu-urakin, joiden pariin Heikkinen myöhempinä vuosina palasi.

Heikkinen teki valtaosan työ­urastaan toimittajana, ensin Koillissanomissa ja myöhemmin yli 20 vuoden ajan Yleisradiossa, Radio Suomen Oulun alueen toimituksessa. Heikkinen oli sekä toimittajana että journalismin kuluttajana tarkka sisältöjen ja kielen oikeellisuudesta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Toimittajavuosina syntyi myös viisi dokumenttielokuvaa TV2:lle, muun muassa jatkosodan aikaisesta Hyrynsalmen–Kuusamon kenttäradasta.

Opintojen pariin Heikkinen palasi työn ohessa 1970-luvulla ja valmistui ylioppilaaksi vuonna 1979 sekä yhteiskuntatieteiden maisteriksi Lapin yliopistosta vuonna 1999.

Urheilussa Heikkinen edusti Kuusamon Erä-Veikkoja. Hän kuului 1960-luvulla valmentaja Paavo Meskuksen juoksutalliin ja oli muun muassa kolminkertainen 10 000 metrin Pohjois-Suomen mestari. Kympin ennätyksensä 31.04 hän juoksi vuonna 1966. Kilpaurheilu-ura joutui kuitenkin väistymään työnteon tieltä.

Heikkinen palasi tavoitteellisen urheilun pariin seniorivuosinaan ja voitti lukuisten SM- ja pohjoismaisten mitalien lisäksi myös useita kulloisenkin ikäluokkansa MM- ja EM-mitaleita, muun muassa MM-kullan 2000 metrin estejuoksussa vuonna 2009 sekä EM-kullan samalla matkalla vuosina 2002 ja 2012.

Heikkinen kuului myös vuosittain Kuusamosta Tornioon hiihdetyn Rajalta rajalle -hiihdon vakio-osallistujiin.

Innokkaana kuorolaulajana Heikkinen oli sekä Kuusamon mieslaulajien että Kuusamon kirkkokuoron monivuotinen jäsen. Hän oli myös aktiivinen rotary. Heikkisten valtakunnallisen sukuseuran esimiehenä hän toimi vuosina 2003–2005.

Monista luottamustehtävistä tärkeimmäksi muodostui lopulta Kuusamon kirkkovaltuuston puheenjohtajan tehtävä, jota Heikkinen ehti hoitaa vuodesta 2011 lähtien.

Vuoden 2014 seurakuntavaaleissa hän oli koko Suomen mittakaavassa suurimman yksittäisen äänimäärän saanut ehdokas.

Sujuvana sanankäyttäjänä Heikkinen oli monien kuusamolaistapahtumien juontaja ja kirjoitti useiden kuusamolaisten yhdistysten ja yritysten historiikit. Hän oli myös tuottelias kolumnisti, jonka viimeiseksi jäänyt teksti julkaistiin Suomen Aikuisurheiluliiton Ikiliikkuja-lehdessä hänen kuolemansa jälkeen.

Etenkin eläkevuosina aikaa riitti myös marjastamiseen, metsänhoitoon ja mökin rakentamiseen. Sotilasarvoltaan Heikkinen oli ylikersantti.

Anna-Kaisa Heikkinen

Kirjoittaja on Jaakko Heikkisen tytär.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet