Muistot

Antti Malmberg 1921–2017

Metsäneuvos

Metsäneuvos Antti Malmberg kuoli Raisiossa 25. tammikuuta 2017 95-vuotiaana. Hän oli syntynyt Keuruulla 26. lokakuuta 1921.

Malmberg lähti jatkosotaan 1941 vapaaehtoisena ja sai upseerikoulutuksen sodan aikana. Hän soti JR7:n joukoissa ja haavoittui Siiranmäen ja Vuosalmen taisteluissa. Sotilasarvoltaan hän oli yliluutnantti.

Opiskeltuaan sodan jälkeen metsänhoitajaksi Malmberg valittiin Lounais-Suomen metsänhoitolautakunnan koulutuspäälliköksi 1949. Päämetsänhoitajaksi hänet nimitettiin 1976.

Malmberg ryhtyi edistämään tietoperäisen metsänhoidon ja -käytön menetelmiä alueellaan. Kaukonäköisenä hän ymmärsi metsäopetuksen tarpeen maakunnassa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Hän toimi puuhamiehenä, kun Naantalin Luonnonmaalle meren rannalle 1956 rakennettiin Metsä-Jukolaksi nimetty metsäkurssikeskus. Ikimuistoisina säilyvät koulun rantakalliolla vietetyt nuotioillat.

Malmbergin saavuttama Suomen metsätaitomestaruus 1955 kertoo hänen käytännön ammattitaidostaan. Myös valokuvaajana hän oli taitava saaden kuvistaan useita palkintoja. Ne olivat höysteinä lehtiartikkeleissa ja sopivat myös opetuksen havaintovälineiksi.

Tasavallan presidentti myönsi Malmbergille metsäneuvoksen arvonimen 1982. Hänellä oli lukuisia luottamustehtäviä.

Malmberg oli innokas erämies ja ajokoiraharrastaja. Hän toimi Varsinais-Suomen riistanhoitopiirin hallituksen puheenjohtajana 1965–1984.

Malmbergit ostivat Mietoisista pienviljelystilan ja myöhemmin Mynämäeltä 60 hehtaarin metsätilan. Tiloillaan Antti kokeili mm. vieraiden puulajien kasvatusta.

Myös sotaveteraanityö oli Malmbergille kaikki kaikessa. Hän toimi Varsinais-Suomen sotaveteraanipiirin hallituksen puheenjohtajana 1986–2002, jona vuonna hänet kutsuttiin piirin kunniapuheenjohtajaksi, sekä Sotaveteraaniliiton hallituksen jäsenenä 1987–2004.

Musiikki oli Malmbergille läheinen harrastus. Hän lauloi mm. NMKY:n ja veteraanien mieskuoroissa. Antin puoliso kieltenopettaja Ulla-Brita oli suuriarvoisena tukena ja apuna Antin monissa töissä ja harrastuksissa.

Esko Tuisku

Kirjoittaja on Antti Malmbergin ystävä ja työtoveri.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet