Muistot

Markus Partanen 1930–2017

Lainopin kandidaatti

Lainopin kandidaatti Markus Partanen kuoli yllättäen kotonaan Espoossa 1. tammikuuta 2017, kun oli lähdössä hoitokotiin tervehtimään vaimoaan Ritvaa.

Hän oli 86-vuotias, syntynyt Sulkavalla 8. tammikuuta 1930.

Partanen kirjoitti ylioppilaaksi Savonlinnan lyseosta. Valmistuttuaan lainopin kandidaatiksi 1955 Helsingin yliopistosta Partanen toimi asianajajana ennen kuin siirtyi Osuuskassan apulaisjohtajaksi Kuopioon ja sieltä toimitusjohtajaksi Lappeenrantaan.

Partanen palasi Helsinkiin OKO:n asiakaspalveluosaston päälliköksi 1963. Osuuspankkien Keskusliiton markkinointijohtajana hän toimi vuodesta 1971 eläkkeelle jäämiseensä 1991 asti.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

OP-ryhmän markkinointi sopi hyvin työsaraksi luonteeltaan sosiaaliselle ja puheliaalle savolaispojalle.

Partanen oli keskeisessä asemassa, kun Osuuspankiksi muuttuneelle pankkiryhmälle rakennettiin uutta ilmettä ja asemaa suomalaisessa pankkimaailmassa.

Mainospäällikkö Yrjö ”Josa” Jäntin kanssa Partanen kehitti 1970-luvulla OP-sopimuksen, josta tuli sellainen menestystarina, että muut pankkiryhmät joutuivat sitä seuraamaan – niistä ehkä tunnetuimpana KOP ”Kättä päälle”-sopimuksellaan.

OP-sopimuksen lainalupaus oli niin radikaali tempaus, että Partanen joutui OKO:n ylimmän johdon kanssa Suomen Pankkiin Mauno Koiviston johdolla pidettyyn puhutteluun, jota Yrjö Jäntti kuvaa kirjassaan Josan jutut. Osa oman pankkiryhmän johdostakin oli aluksi OP-sopimusta vastaan, mutta Partanen puhui hallintoneuvoston puheenjohtajan Johannes Virolaisen puolelleen.

Perinteisen mainonnan rinnalla OKL rakensi monenlaisia kampanjoita kouluille jaetuista kanteleista rock’n’roll-kasetteihin. Partasen johdolla OP-ryhmä edisti voimakkaasti myös sponsorointia niin kulttuurissa kuin urheilussakin. Partanen vaikutti ratkaisevasti Kuhmon kamarimusiikkifestivaalien ja taiteilijoille lainattavan OP:n viulukokoelman syntyyn

Kansainvälisyyttä arvostanut Partanen kehitti aktiivisesti OP-ryhmän suhteita Saksan, Itävallan, Hollannin ja Italian sisarpankkeihin.

Partanen oli innokas historian harrastaja ja penkkiurheilija. Vanhoilla päivillään yksi hänen ilonaiheistaan olikin ajatusten vaihto Iltalehden urheilutoimitusta vetävän pojanpoikansa kanssa.

Markus Partasen kotiseuturakkaus säilyi loppuun asti, Puumalan kesäpaikka ja Sulkavan loma-asunto vain vaihtuivat viimeisinä vuosina vapaa-ajan kaksioon aivan Savonlinnan keskustassa.

Espoossa Partanen koki vain Tapiolan omakseen ja viihtyi siellä yli 45 vuotta.

Juha Partanen

Joonas Partanen


Kirjoittajat ovat Markus Partasen poika ja pojanpoika.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet