Muistot

Otto Kangas 1925–2017

Apteekkari

Apteekkari Otto Kangas kuoli lyhyen, ankaran sairauden murtamana 16. tammikuuta 2017 Lohjalla 91-vuotiaana. Hän oli syntynyt Teuvalla 4. elokuuta 1925.

Kangas lähti sotaan lukion ensimmäiseltä luokalta syksyllä 1943. Koulun hän suoritti loppuun Valtion sisäoppilaitoksessa Niinisalossa. Kangas valmistui farmaseutiksi Helsingin yliopistosta 1949 ja proviisoriksi 1956.

Vuonna 1966 hän sai apteekkioikeuden Alahärmän apteekkiin. Sieltä hän siirtyi apteekkariksi Ilmajoelle ja Kauhajoelle, josta jäi eläkkeelle 1993.

Jo opiskeluaikanaan Kangas oli aktiivisesti mukana alansa yhdistystoiminnassa. Asuntopulan vai­vaamassa Turussa hän sai ­aikaan Farma-talon, jossa asuu vieläkin apteekkialan eläkeläisiä. Myös sotaveteraanityö oli hänelle tärkeää koko elämän ajan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Viime keväänä Kangas sai Suomen sotaveteraaniliiton kultaisen ansioristin. Tämä tapahtui samalla paikalla, jossa hän 72 vuotta aikaisemmin oli lähellä menettää henkensä, tuolloin sirpaleet katkaisivat onneksi vain kiväärin kolmeksi palaksi.

Kangas toimi Etelä-Pohjanmaan apteekkaripiirin johtokunnan jäsenenä ja myöhemmin puheenjohtajana sekä Suomen Apteekkariyhdistyksen hallituksen jäsenenä 1977–82. Hän oli Alahärmän kunnanvaltuuston jäsen 1969–74.

Kangasta voidaan pitää annosjauheiden sopimusvalmistuksen uranuurtajana. Katsel­tuaan lypsykoneen tykyttäjän toimintaa hän sai idean ensimmäiseen pulverikoneeseensa. Myöhemmin koneet lisääntyivät ja viimeisten annosjauheiden valmistuttua 2004 hänen käsiensä kautta oli lähtenyt niitä miljoonittain eri apteekkeihin ympäri maan.

Eläkkeelle jäätyään Otto Kangas toimi Senioriapteekkarit ry:n puheenjohtajana ja myöhemmin hänet kutsuttiin sen kunniapuheenjohtajaksi. Hänelle on myönnetty Suomen Farmasialiiton hopeinen ansioristi, Suomen Apteekkariyhdistyksen hopeinen ja kultainen ansiomerkki, Suomen Leijonan Ritarikunnan 1. luokan ritarimerkki ja Suomen Punaisen Ristin pronssinen ansiomitali.

Otto Kangas oli kahdesti avioliitossa ja sai kolme lasta. Leskeksi jäätyään hän jakoi viimeiset vuosikymmenensä kollega­elämänkumppaninsa kanssa.

Parhaiten hän viihtyi heidän rakkaaksi käyneellä mökillään Lohjanjärven rannalla. Siellä kaikenlainen käsillä tekeminen ja nikkarointi täyttivät päivät. Tulevan kesän suunnitelmat vain jäivät toteutumatta.

Maija Kirma

Kirjoittaja on Otto Kankaan elämänkumppani.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet