Muistot

Veli-Pekka Vasama 1939–2017

Toimitusjohtaja

Toimitusjohtaja, Veli-Pekka Vasama kuoli Helsingissä 2. helmikuuta 2017 nopeasti edenneeseen vakavaan sairauteen. Hän oli syntynyt talvisodan keskellä 24. joulukuuta 1939. Jatkosodan ajan hän oli sotalapsena Ruotsissa, jolloin pieni poika unohti kodin ja isänmaan, mutta omaksui uuden kielen ja kulttuurin.

Vasama valmistui kauppatieteen maisteriksi Helsingin kauppakorkeakoulusta, jonka osakuntaelämän maineikkaaseen laulutoimintaan musikaalinen Vasama osallistui innokkaasti.

Valmistumisensa jälkeen kielitaitoinen mies aloitti Kaukomarkkinat Oy:n palveluksessa Espanjassa kiinnostuen espanjan kielen lisäksi eteläeurooppalaisesta arvomaailmasta. Suomeen palattuaan Vasama nimitettiin Oy Veho Ab:n Mercedes-autojen markkinoista vastaavaksi johtajaksi ja myöhemmin koko yhtiön markkinointijohtajaksi.

Pitkä ura Aminoff-yhtiöissä jatkui kauppahuone Mercantilen toimitusjohtajana ja monien sen tytäryhtiöitten hallitusten puheenjohtajana.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

1990-luvulla Vasama siirtyi takaisin itselleen tutulle toimialalle vastaamaan Valmet Automotiven tehtaan kehittämisestä. Yhtiö oli Saabin valmistuksen kuihduttua vaikeuksissa kunnes Vasaman kansainväliset kontaktit johtivat Porschen autotuotannon käynnistämiseen Uudessakaupungissa.

Tehtaan saama arvostus ja korkea laatu mahdollisti myöhemmin mm. Mercedes Benz- autojen kokoonpanon aloittamisen.

Laajasti sivistynyt, kielitaitoinen ja humaani Vasama oli hyvin arvostettu ja pidetty liikkeenjohtaja, joka on kouluttanut maahamme suuren joukon hyvin menestyneitä markkinointi- ja liikkeenjohtajia. Samalla syntyi laaja kansainvälinen ystävä- ja yhteistyöverkosto, joka on säilyi elämän loppuun saakka.

Vasama oli perhekeskeinen ja urheilullinen nykyajan johtaja, jonka tärkein harrastus oli maatila Karjalohjalla. Maa- ja metsätyöt olivat mieluista terapiaa vaativan työn ohessa, ja Kortesuon hyvin hoidettu tila oli perheen sosiaalisen vieraanvaraisuuden keskipiste.

Eläkkeellä Vasama jakoi aikansa maatilan ja Espanjan asunnon välillä, mutta oli hallitustyöskentelyn kautta edelleen aktiivisesti mukana myös liike-elämässä. Hänelle tärkein hallitusjäsenyys oli ahvenanmaalaisen Anders Wiklöfin yhtiöryppäässä. Se oli myös ystävyyttä ajalta, jolloin Vasama myi Wiklöfille tämän ensimmäiset mersut.

Kimmo Koiso-Kanttila

Riitta Lindegren-Pajarinen


Kirjoittajat ovat Veli-Pekka Vasaman työtoveri ja ystävä.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet