Muistot

Antti Pesonen 1963–2017

Yrittäjä

Itsenäisyyspuolueen puheenjohtaja, yrittäjä Antti Pesonen kuoli 5. huhtikuuta 2017 Vaasan keskussairaalan onkologian osastolla. Hän oli 53-vuotias, syntynyt 19. lokakuuta 1963 Alajärvellä. Puolueensa puheenjohtajana Pesonen toimi 2004–2015 sekä 2016–2017.

Työuransa Pesonen aloitti maanviljelijänä ja johti myöhemmin perustamaansa rakennustarvikealan kierrätysyritystä. Maanviljelijänä hän siirtyi maidon ja lihan tuotannosta luomuviljan kasvattamiseen ennen viljelysten siirtämistä seuraavalle sukupolvelle.

Tuotantosuunnan ohella muuttui myös Pesosen oma ruokavalio. Muutos kuvasti hänen luonnettaan, uteliaisuutta uutta kohtaan ja pyrkimystä periaatteidensa mukaan elämiseen.

Pesonen oli intohimoinen lukija ja yhteiskunnallinen keskustelija, joka pyrki artikkeleiden ja blogitekstien kirjoittamisen ohella löytämään aikaa myös laajempien kokonaisuuksien tuottamiseen.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Tehtävä oli haasteellinen: viisilapsisen perheen arjen, yrittäjyyden ja pienpuolueen koneiston käytännön pyörittäminen vaikuttivat vievän enemmän tunteja kuin vuorokauteen mahtui. Usein Pesonen ratkaisi ongelman tinkimällä omista yö­unistaan.

Pesosen ajattelua leimasivat humaanius, näkemys tasa-arvon ja demokratian välttämättömyydestä sekä huoli ihmiskunnan ja luonnon tasapainon katoamisesta.

Hän määritteli itsensä rauhaa ja väkivallattomuutta kohti pyrkiväksi gandhilaiseksi nationalistiksi, jolle kansallisvaltion merkitys on sen tarjoama suoja ulkoista poliittista ja taloudellista riistoa kohtaan.

Rasismin ja muun syrjinnän hän tuomitsi yksiselitteisesti.

Pesonen kannatti puolueettomuuspolitiikkaa ja Suomen ­eroamista Euroopan unionista.

Hän varoitteli euroalueeseen kuulumisen riskeistä jo vuosia ennen talouskriisin alkua. Hänen tapaansa keskittyä esiintymisissään asiakysymyksiin arvostettiin eri puolilla politiikan kenttää.

Huolestuttavista ympäristöä ja yhteiskuntaa koskevista uutisista huolimatta Antti Pesonen säilytti valoisuutensa ja pyrki keskittymään ongelmien asemesta ratkaisujen miettimiseen.

Samat luonteenpiirteet nousivat esille hänen sairastuttuaan vakavasti loppukesällä 2015. Usein vaikutti siltä, että Antti lohdutti ja kannusti hänen sairaudestaan huolestuneita ihmisiä ympärillään enemmän kuin nämä häntä.

Hoidot tehosivat, mutta maaliskuussa 2017 sairaus palasi uudessa ja nopeasti etenevässä muodossa. Sairaus nujersi Antin kehon, mutta hänen valoon ja vähäeleiseen huumoriin uskova persoonansa oli tallella viimeisissäkin keskusteluissa.

Antti ehti nähdä lapsiensa aikuistuvan ja ensimmäisten lapsenlapsiensa kasvavan esikoulu­ikään. Perhe oli hänen suurin ilonaiheensa.

Raimo Pesonen

Kirjoittaja on Antti Pesosen veli.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet