Muistot

Ilkka Sinisalo 1958–2017

Jääkiekkoilija

Entinen jääkiekkoilija Ilkka Sinisalo kuoli 5. huhtikuuta 2017 pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana kotonaan Helsingissä. Hän oli 58-vuotias, syntynyt 10. heinäkuuta 1958 Valkeakoskella.

Sinisalo kuuli sairaudestaan jo keväällä kolme vuotta sitten. Hän taisteli, sai hyvää hoitoa, käytti kaikki keinot ja piti salaisuutensa lähipiirissä.

Vaikeneminen oli hänen oma valintansa. Sinisalo ei halunnut stressata muita sairaudellaan ja halusi lähteä viimeiselle matkalleen kotoa.

Peliurallaankin Sinisalo antoi tekojensa puhua. Yhdeksällä NHL-pelikaudellaan Philadel­phia Flyersissä laitahyökkääjä kokosi 582 runkosarjapelissä pisteet 204+222. Vaatimaton Sinisalo ei ollut julkisuushakuinen. Hän kieltäytyi herrasmiesmäisesti Helsingin Sanomien haastattelupyynnöstä ennen lähtöään NHL:ään syksyllä 1981.

Sinisalon saavutuksia ei osattu kotimaassa arvostaa ja huomioida yhtä suuresti kuin NHL:ssä. Kuolinuutinenkin saapui Suomeen Pohjois-Amerikan kautta.

Philadelphiassa Sinisalo viihtyi myös peliuransa jälkeen. ­Flyersin kaikkien aikojen paras eurooppalainen maalintekijä piti Amerikan-kotia Flyersin harjoituskeskuksen lähettyvillä New Jerseyssä. Sinisalolla ja Carina-vaimolla oli kaksi poikaa, Philadelphiassa syntyneet Tomas ja Niklas, sekä kaksi lastenlasta.

Sinisalo asui varhaislapsuutensa Vallilassa ennen autonkuljettaja-isän päätöstä muuttaa Siltamäkeen. Hän pelasi jääkiekkoa ja jalkapalloa, mutta kiekkoilu päätyi lopulta ykköslajiksi.

Pitäjänmäen Tarmon kautta pääsarjaan käynyt Sinisalo juhli HIFK:ssa jääkiekon Suomen mestaruutta 1980. Hän pelasi kolme MM-turnausta ja oli Kanada Cupissa 1982 Leijonien ykkösketjussa Matti Hagmanin ja Jari Kurrin rinnalla.

NHL:ssä Sinisalo pelasi 11 vuotta. Philadelphian jälkeen hän edusti Minnesota North Starsia ja Los Angeles Kingsiä.

Sinisalon Philadelphia eteni 1985 ja 1987 Stanley Cupin loppuotteluun, mutta mestaruuden vei Wayne Gretzkyn ja Jari Kurrin tähdittämä Edmonton Oilers.

Suomeen Sinisalo palasi 34-vuotiaana 1992. Pettymyksekseen hän ei saanut sopimusta kasvattajaseuraansa HIFK:hon.

Ura jatkui HPK:ssa, Ilveksessä ja Kiekko-Espoossa sekä divarin Kärpissä. Sen jälkeen Sinisalo kokeili uraa K-Espoon toimitusjohtajana, potki jalkapalloa FinnPan ikämiehissä ja päätyi harrastegolfiin.

Viime vuosina Sinisalo työskenteli San Jose Sharksin ja sitten Philadelphia Flyersin kykyjen­etsijänä. Vaivoistaan valittamatta hän uurasti loppuun asti.

Helmikuussa Sinisalo vaihtoi kuulumisia Jokerien KHL-ottelussa Hartwall-areenalla. Pari viikkoa ennen kuolemaansa hän tarkkaili USA:ssa Philadelphian farmiryhmän Lehigh Valley Phantomsin lahjakkuuksia.

Markku Lahti

Kirjoittaja on HS:n pitkäaikainen jääkiekkotoimittaja.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet