Muistot

Markku Weyner 1948–2017

Toimitusjohtaja

Toimitusjohtaja Markku Antero Weyner kuoli kotonaan Helsingissä 3. huhtikuuta 2017 68-vuotiaana pitkään sairastet­tuaan. Hän oli syntynyt Helsingissä 18. lokakuuta 1948.

Weyner teki lähes elämänsä mittaisen uran yrittäjänä. Hänen isänsä Erich perusti vuonna 1945 viihde-elektroniikan vähittäismyyntiin ja myöhemmin myös maahantuontiin keskittyneen Radio-Laterna-yhtiön.

1960-luvun puolivälissä Markku ja hänen veljensä Olli menivät mukaan yrityksen toimintaan.

Vuonna 1972 veljekset Markku, Olli ja Klaus Weyner perustivat Audiovox Oy:n, joka toi Suomeen muun muassa Dual-levysoittimia sekä TDK -audio- ja videokasetteja. Markku Weynerin johtaessa yritystä 1980-luvulla nimenomaan TDK:sta tuli yh­tiön hittituote.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kukoistanut kasettibisnes mahdollisti panostuksen taiteelliseen puoleen: Audiovox-levy-yhtiö perustettiin 1989. Vaikka yksi Weynerin mieliharrastuksia oli musiikin kuuntelu, hän antoi tuotantopäällikkö Ilkka Vainiolle ja artisteille vapaat kädet. Se mahdollisti monet yllättävätkin menestyslevyt.

Audiovoxin artisteja olivat muun muassa Kikka, Solistiyhtye Suomi, Matti-Esko, Jope Ruonansuu, Matti Nykänen, Kari Tapio sekä Kaija Kärkinen ja Ile Kallio

Alaisilleen Weyner oli paitsi kannustava myös sydämellisyyttä osoittava esimies.

Urheilu oli Weynerin toinen intohimo, jonka hän yhdisti työhönsä. Hän tuki vammaisurheilua jo varhain. 1980-luvulla hän kokosi Nike-TDK Teamin, johon kutsuttiin suomalaisia huippu-urheilijoita.

Weyner nautti hyvän tunnelman rakentamisesta urheilijoiden tapaamisissa. Weyner toimi yhdistävänä tekijänä ja sai erakoituneimmatkin yksilöurheilijat tuntemaan olonsa tervetulleiksi. Porukan keskipisteenä hän ei kuitenkaan koskaan viihtynyt.

Ei ole liioiteltua sanoa, että Weynerin into yhdisti musiikin ja urheilun.

Weynerillä ei ollut omia lapsia, mutta veljien kuusi lasta sekä kummilapset olivat hänelle tärkeitä.

Suomalaiseen musiikki- ja urheiluelämän historiaan Markku Weyner jää tärkeäksi taustavaikuttajaksi: ilman häntä moni menestystarina olisi jäänyt syntymättä.

Pasi Kostiainen

Kirjoittaja on musiikkitoimittaja.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet