Muistot

Marjatta Muurimaa 1937–2017

Dokumenttitoimittaja

Dokumenttitoimittaja, käsikirjoittaja, leikkaaja ja ohjaaja Marjatta Muurimaa (ent. Leporinne) kuoli Tampereella 11. huhtikuuta 2017 pitkän sairauden uuvuttamana. Hän oli 79-vuotias, syntynyt Turussa 13. kesäkuuta 1937 viisilapsisen perheen toisena.

Vuonna 1942 perheen kolme vanhinta lasta lähetettiin Ruotsiin turvaan. Tämä kokemus vaikutti koko Muurimaan elämään.

Marjatta Muurimaa valmistui vuonna 1962 Taideteollisen oppilaitoksen kamerataiteen elokuvakoulutuksen ensimmäiseltä vuosikurssilta. Hän löysi opiskelujen jälkeen elämäntyönsä television parissa ja työskenteli Yleisradion TV2:n dokumenttitoimituksessa Tampereella vuodesta 1965 alkaen, aluksi filmileikkaajana ja myöhemmin ohjaajana, käsikirjoittajana ja tv-toimittajana.

Vuonna 1966 Muurimaa sai Jussi-palkinnon parhaan televisioelokuvan leikkauksesta ohjelmassa Valoa ( Ljuset). Muista palkinnoista mainittakoon kirkon elokuvapalkinto 1966 ja dokumenttisarjan pääpalkinto Prahan kansainvälisillä tv-festivaaleilla 1972. Muurimaa oli leikkaajana myös Rauni Mollbergin palkitussa elokuvassa Maa on syntinen laulu.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Muurimaan ura oli vaikuttava, ohjelmat tarkkaan ja viimeistellysti tehtyjä. Ohjelmissa näkyi hänen taiteellinen lahjakkuutensa ja täydellisyyteen pyrkivä luonteenlaatunsa. Muurimaa tarttui kipeisiin aiheisiin pelottomasti. Tämä lähestymistapa näkyy kautta linjan hänen töissään, kuten Ilottomissa tytöissä, joka perustui prostituoitujen ja sutenöörien haastatteluihin, ja teollisuusmyrkyistä kertovassa Myrkytetyissä vuodelta 1972.

Työkaverit kuvaavat Muurimaata ehdottoman luotettavaksi. ”Marjatta ei ollut vain ohjaaja vaan taiteilija joka solullaan, raudanluja ja huippuherkkä”, kuvaa eräs työtovereista.

Taiteellisuus oli vahvasti läsnä myös Marjatan harrastuksissa. Hän opiskeli työn ohessa ja myöhemmin eläkkeellä useilla taidekursseilla. Matkustelu, maailman tutkiminen ja henkisyys oli hänelle syvästi merkityksellistä.

Marjatta sairastui uupumukseen kesken viimeiseksi jäänyttä ohjelmaansa Uranuurtaja – Arkkitehti Wivi Lönn, jonka hän kuitenkin teki valmiiksi. Ohjelma julkaistiin 1994. Viimeiset vuotensa Marjatta vietti Viola-kodissa, vähitellen etääntyen arjesta muistoineen.

Mirja Muurimaa

Tomi Leporinne

Kirjoittajat ovat Marjatta Muurimaan käly ja poika.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet