Muistot

Lauri Merikoski 1916–2017

Hammaslääkäri

Hammaslääkäri Lauri Merikoski kuoli 15. huhtikuuta 2017 kotonaan Suonenjoella. Hän oli 100-vuotias, syntynyt 7. kesäkuuta 1916 Porvoossa.

Koulunsa Merikoski kävi Helsingissä. Vilkkaasti pulpetissa pyörivä Lauri sai opettajaltaan kutsumanimen Vilkku, joka seurasi häntä läpi elämän. Pääs­tyään ylioppilaaksi Ressusta Merikoski opiskeli Helsingin yli­opistossa ensin voimistelun­opettajaksi 1938 ja sotien jälkeen hammaslääkäriksi 1949.

Voimisteluharrastus ja ute­lias elämänasenne veivät miestä maailmalle. Merikoski osallistui vuonna 1936 Berliinin olympialaisten kansainväliselle urheiluleirille, ja oli todistamassa, miten harjoittelukaverit Savolainen, Seeste ja Teräsvirta toivat Suomelle voimistelusta olympiamitalin.

Matkat Eurooppaan jatkuivat ylioppilaiden universiadien merkeissä. Merikosken usein toistama ajatus oli, että ”elämässä pitää aina olla jokin haaste”.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Sodassa Merikoski toimi tulenjohtajana, rykmentin komentajan adjutanttina ja urheilu-upseerina Kannaksella. Jatkosodassa hän oli rakentamassa tulenjohtopaikkoja Rajajoella ja toimi patteriston päällikkönä Tali-Ihantalan suurtaistelussa. Sotilasarvoltaan Merikoski oli kapteeni. Onnekkaimmaksi sotamuistoksi hän kuvasi haavoittumisen 1942, jolloin Hämeenlinnan sotasairaalassa tapasi tulevan vaimonsa Linnea Vesalahden. Haavoittuneen luutnantin ja kauniin sairaanhoitajan kohtaaminen oli alku 60 vuotta jatkuneelle liitolle, josta syntyi viisi lasta.

Hammaslääkärin praktiikan Merikoski perusti Suonenjoelle, jossa työskenteli vuoteen 1990. Praktiikkansa välineet hän luovutti Tarttoon nuorten kollegojen käyttöön. Hammaslääkärinä Merikoski oli taitava ja kekse­liäs: hän otti käyttöön uusimmat tekniikat.

Vaimo Nea hoiteli hammashoitajan töitä suurella sydämellä. Potilaat saivat avun tarvit­taessa kaikkina vuorokauden­aikoina. Levollista pelottomuutta osoittaa sekin, että kerran apua annettiin leukaluunsa katkaisseelle saksanpaimenkoiralle.

Suonenjoki sai Merikoskesta paitsi taitavan hammaslääkärin myös innostavan toimijan. Merikoski ohjasi voimisteluryhmiä ja partiolippukuntaa, vaikutti SPR:ssä ja seurakunnassa. Hän toimi reserviupseerien, Lions-järjestön ja sotaveteraanien puheenjohtajana sekä muissa vaativissa järjestötehtävissä saaden lukuisia huomionosoituksia ja ansiomerkkejä. Merikoski oli myös taitava sanankäyttäjä: hän riimitteli runoja, piti loistavia juhlapuheita ja ilahdutti kuulijoita lausumalla ulkomuistista Runebergiä suomeksi ja ruotsiksi, vielä 100-vuotiaana LC Suonenjoen 55-vuotisjuhlassa.

Merja Korhonen

Erkki Paukkunen


Kirjoittajat ovat Lauri Merikosken tytär ja perheystävä.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet