Muistot

Hannele Branch 1934-2016

Lehtori

Lehtori Hannele Branch o.s. Kari kuoli Lontoossa 12. marraskuuta 2016. Hän oli syntynyt Käkisalmessa 22. kesäkuuta 1934.

Hannele Branchin elämään vaikutti kaksi suurta siirtymää: lapsuudessa evakkomatka Hämeen ja Kymenlaakson kautta Kuopioon ja nuoruudessa muutto puolison kotimaahan Englantiin.

Branch opiskeli Helsingin yliopistossa suomalais-ugrilaista kielitiedettä ja suomen kieltä ja suoritti maisterin tutkinnon.

Unkarissa hän tutustui kielikurssilla toiseen opiskelijaan, lontoolaiseen Michael Branchiin. Avioiduttuaan he muuttivat Lontooseen 1965. Perheeseen syntyi kolme tytärtä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hannele Branch sanoi kerran, että tietoisuus kotimaasta kirkastuu silloin, kun alkaa elää pysyvästi ulkomailla. Ja todella: voi sanoa, että suomalaisuus oli Branchin elämän ja toiminnan johtomotiivi Englannissa.

Hän puhui lapsilleen vain suomea. Ajatus laajeni muiden lapsiin ja johti Euroopan ensimmäisen Lauantaikoulun perustamiseen Lontoossa 1972. Koulussa opetettiin lauantaisin suomalaissyntyisille lapsille suomen kieltä ja kulttuuria.

Suomen opetusministeriö lähetti Branchin auttamaan vastaavien koulujen perustamisessa muualla Euroopassa.

Tällä hetkellä maailmassa toimii 45 maassa yhteensä 135 Suomi-koulua, joiden "äiti" ja Lontoon Lauantaikoulun ensimmäisen oppikirjan Lauantai-aapisen tekijä Hannele Branch on. Jo yli 4000 lasta saa vuosittain opetusta näissä kouluissa.

Vuodesta 1974 Hannele Branch toimi 25 vuotta Lontoon yliopiston suomen kielen lehtorina. Samalla laitoksella (London School of Slavonic and East European Studies) hänen puolisonsa Michael työskenteli professorina ja myöhemmin rehtorina.

Branch antautui täysin sydämin tehtävilleen niin suomen kielen ja kulttuurin opettajana ja oppikirjojen tekijänä kuin miehensä tukena. Tuskin on noina aikoina Lontoossa käynyttä suomalaista kulttuuri-ihmistä, joka ei olisi nauttinut Hannelen emännöimästä illallisesta Branchien kirjoja pursuavassa talossa.

Lontoon suomalaisyhteisössä Hannele Branch oli kantava voima. Hän ei kaihtanut mitään tehtäviä – möi kirjoja Lontoon suomalaisen kirkon myyjäisissä, ilahdutti muita aktivistinaisia hauskalla huumorillaan tiistailounailla, vaikutti kymmeniä vuosia Suomalaisen kirkon killan johtokunnassa.

Meille on jäänyt voimakkaasti mieleen hänen sanansa: "Olen todella iloinen aina, kun olen voinut auttaa muita löytämään suomalaiset juurensa."

Perhettään Hannele Branch rakasti. Hänellä on syytä iloita suomentaitoisista tyttäristään ja lapsenlapsistaan, jotka hänen muistotilaisuudessaan puhuivat koskettavasti siitä, miten Branch heidän lapsuuskesinään Pohjois-Karjalassa kertoi Suomen luonnosta ja heidän suomalaisesta taustastaan.

Ansioistaan suomalaisen kulttuurin piirissä Hannele Branchille myönnettiin vuonna 1982 Suomen Leijonan ensimmäisen luokan ritarimerkki.

Hannele oli ainutlaatuinen suomalainen nainen. Omalta osaltaan hän teki maailmalla asuvien suomalaisten elämästä paremman.

Marjatta Bell

Kirjoittaja on Anglo-Finnish Societyn puheenjohtaja.  

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet