Muistot

Antti Tiitto 1948-2017

Insinööri

Insinööri Antti Tiitto kuoli 1. toukokuuta 2017 Lahdessa. Hän oli syntynyt Haapajärvellä 11. tammikuuta 1948.

Antti Tiitto kävi koulunsa Haapajärvellä ja kirjoitti ylioppilaaksi Haapajärven Yhteiskoulusta 1966.

Lapin jääkäripataljoonassa suoritetun asevelvollisuuden jälkeen hän lähti Kuopioon opiskelemaan insinööriksi. Hän valmistui rakennusinsinööriksi Kuopion teknillisestä opistosta vuonna 1969.

Lahteen Tiitto muutti pysyvästi vuonna 1970.

Antti Tiitto työskenteli pääsääntöisesti rakennusalalla. Tehtävänkuviin mahtui niin projektipäällikön kuin toimitusjohtajan tehtäviäkin. Usein työ vei ulkomaille, muun muassa Libyaan vuosina 1979-83 ja Venäjälle 1989-94.

1990- luvun lopun Tiitto oli HMDC:n (Helsinki Metropolitan Development Center) kehitys- ja vientipäällikkö. Tämän jälkeen hän siirtyi rakennusosakeyhtiö Hartelalle Helsingin työpäälliköksi, josta jäi vuonna 2005 sivuun nauttimaan ajastaan harrastusten ja läheisten parissa.

Työuransa loppuajat hän työskenteli ensin HMDC Oy:n rakennusviennin projektijohtajana sekä viimeksi Hartelan Helsingin työpäällikkönä.

Toimiessaan Suomen rakennusteollisuuden eri tehtävissä Tiitto kouluttautui määrätietoisesti koko ajan. Hänellä oli työpäällikön pätevyystutkinto sekä Hakan että Hartelan tuotannon johdon koulutusohjelmien kautta saatu pätevyys.

Työssään Tiitto oli arvostettu esimies, alainen ja kollega. Ammatillisesti vaativa - niin itselleen kuin usein alaisilleen - ja tunnollinen, mutta myös huumorintajuinen, nokkela ja alaisistaan huolehtiva.

Tiiton suuriin intohimoihin lukeutuivat muun muassa moottoripyörät sekä kirjallisuus. Moottoripyörillä mentiin Afrikan Saharan poikki sekä katuja pitkin ympäri Eurooppaa ja koti-Suomea.

Hän oli lisäksi erittäin tiedonjanoinen, joten kirjallisuus ja erityisesti kotimainen runous ja sota-ajan teokset olivat lähellä hänen sydäntään.

Myöhemmällä iällä tärkeäksi harrastukseksi nousi metsästys- ja aseharrastus. Metsästyksen tukikohta oli kotitila Rautiossa Haapajärvellä, josta lähdettiin lintu-, jänis- ja hirvimetsälle jahtiin. Hänellä oli niin paljon erilaisia aseita, että niillä olisi helposti varustanut jalkaväkijoukkueen.

Luonto oli tärkeä vastapaino hektiselle työelämälle, metsästäminen antoi syyn lähteä aamulla ulos luontoon nauttimaan.

”Hulluna pidettäisiin, jos tuolla kulkisi ilman kivääriä pitkin metsiä”, Tiitto usein sanoi perusteeksi metsästykselle.

Hänelle tyypillisestä perusteellisuudesta kertoo myös perehtyminen kasa-ammuntaan sekä tarkasti tietokoneelle taulukoituihin kiväärinpatruunan lähtönopeuksiin.

Viimeisinä vuosinaan hän innostui polkupyöräilystä ja viihtyi pyörän päällä niin Lahden mäkisillä tiepätkillä kuin Espanjan rantabulevardeilla.

Reserviupseerien toimintaan hän osallistui innokkaasti sekä Stadin Sisseissä että Lahden Reservinupseereissa.

Antti Tiitto oli varsin isänmaallinen ja perinteitä kunnioittava mies.

Hän oli kiinnostunut laaja-alaisesti myös yhteiskunnasta.

Läheiset ja ystävät muistavat Antti Tiiton miehenä, joka oli aina valmis auttamaan muita kaikella tarmollaan.

Juhani Melanen

Jussi Tiitto


Kirjoittajat ovat Antti Tiiton ystävä ja poika.