Muistot

Jari-Erik Nurmi 1956–2017

Professori

Professori Jari-Erik Nurmi kuoli levollisena vaikeaan sairauteen 9. lokakuuta 2017 kotonaan Jyväskylässä. Hän oli 60-vuotias, syntynyt Harjunpäässä Porin lähellä 11. lokakuuta 1956.

Jari-Erik Nurmi valmistui yhteiskuntatieteiden maisteriksi Turun yliopiston psykologian laitokselta 1980 ja lisensiaatiksi 1984.

Myöhemmin 1986 hän suoritti Master of Arts -tutkinnon Oregonin yliopistossa Yhdysvalloissa. Psykologian tohtoriksi hän väitteli vuonna 1990 Helsingin yliopistosta.

Akateeminen ura alkoi 1980-luvulla Turun yliopistossa ja jatkui Helsingin yliopistossa. Vuonna 1999 Nurmi nimitettiin psykologian professoriksi Jyväskylän yliopistoon, jossa hän toimi lukuisissa johtotehtävissä, viimeksi psykologian laitoksen johtajana, kuolemaansa saakka.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Lisäksi hän oli Örebron yli­opiston kunniatohtori ja Suomalaisen Tiedeakatemian jäsen. Tasavallan presidentti myönsi hänelle Suomen Valkoisen Ruusun 1. lk ritari -ansiomerkin 2016.

Nurmi oli kansainvälisesti merkittävä ja yksi siteeratuimmista lasten ja nuorten oppimisen ja motivaation tutkijoista sekä taitava metodikko. Hän myös toteutti erityisesti nuorten syrjäytymisen ja koulupudokkuuden ehkäisyyn suunniteltuja interventioita.

Nurmella oli kyky hahmottaa suuria kokonaisuuksia ja visioida paitsi oman myös muiden tieteenalojen kehitystä. Hän näki monitieteisen lähestymis­tavan edut monimutkaisten ongelmien ratkaisemisessa ja toimi aktiivisesti siltojen rakentajana tieteenalojen välillä, erityisesti psykologian, kasvatustieteen ja tilastotieteen.

Hän olikin omimmillaan tehtävissä, joissa hänellä oli mahdollisuus tukea ympärillä olevien tutkijoiden laaja-alaista kehittymistä niin kotimaassa kuin ulkomailla. Hänen johtamassaan Oppimisen ja motivaation huippututkimusyksikössä eri tieteenalojen yhteistyö pääsi kukoistamaan, ja yksikkö nousi kansainvälisesti merkittäväksi osaamiskeskittymäksi.

Ihmisenä Jari oli lämmin, avarakatseinen ja humaani toisia arvostava persoona. Hänellä oli aikaa aidosti kuunnella jokaista, joka hänen puoleensa kääntyi. Tohtorikoulutettavat olivat hänen erityisessä suojeluksessaan. Jari oli heille isähahmo, joka auttoi niin henkilökohtaisen elämän ongelmissa kuin vaativien tilastomenetelmien ymmärtämisessä.

Jarilla ja Katriinalla on kolme aikuista lasta. Jari arvosti lastensa ratkaisuja ja heidän sijoittumisensa elämässä tuotti isälle suurta mielihyvää. Tuffa oli myös ylpeä ensimmäisestä lapsenlapsestaan, joka syntyi viime kesänä. Jari kävi laulutunneilla ja luki paljon, erityisesti dekkareita, sekä kalasti ahkerasti poikansa ja ystäviensä kanssa.

Jäämme syvästi kaipaamaan Jarin sydämellistä läsnäoloa, viisautta vaativien päätösten edessä, länsisuomalaista puheenpartta sekä kuivaa ja älykästä huumoria.

Marja-Kristiina Lerkkanen

Kaisa Aunola

Pekka Niemi


Kirjoittajat ovat Jari-Erik Nurmen ystäviä ja työtovereita.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet