Muistot

Dmitri Hvorostovski 1962–2017

Oopperalaulaja

Baritoni Dmitri Hvorostovskin kuolemasta levisi mediassa väärä uutinen aiemmin syksyllä, mutta vasta keskiviikkona 22. marraskuuta 2017 pitkä taistelu aivosyöpää vastaan päättyi. Hvorostovski kuoli Lontoossa. Hän oli vain 55-vuotias, syntynyt Krasnojarskissa 16. lokakuuta 1962.

Hvorostovski oli venäläistaiteilijoista rakastetuimpia. Presidentti Vladimir Putin lähetti surunvalittelunsa ja Wienin valtionooppera laski lipun puolitankoon. New Yorkin Metropolitan Opera julkaisi videokoosteen suosikkibaritonin tähtihetkistä.

Muistokirjoituksissa New York Timesista lähtien on myös muisteltu, kuinka karismaattinen baritoni oli viihdelehdistölle esimerkiksi ”oopperan Elvis” ja ”oopperan hunk”. ”Agenttini Yhdysvalloissa muokkaa minulle rentoa roolia”, hän selitti HS:lle 20 vuotta sitten.

”Sehän sopii niin kauan kuin minun ei tarvitse laulaa cross­overia. Olen oopperalaulaja ja taiteilija”, hän korosti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se hän todella oli. Ja samalla aikamme kauneimpia mies­ääniä, sopraano Renée Flemingin mukaan jopa se kaikkein kaunisäänisin.

Hvorostovski kasvoi Siperiassa isoäitinsä hoivissa. Hänet patistettiin musiikkitunneille jokaisen koulupäivän jälkeen.

14-vuotiaana tuli vastareaktio ja teinijuopottelua. Hän mursi nenänsä katutappeluissa useam­man kerran.

Musiikki ja konservatorio-opinnot pelastivat hänet. Vuonna 1989 alkoi todellinen tähteys hänen voitettuaan Cardiffin laulukilpailun toisen tulevan supertähden Bryn Terfelin nenän edestä.

Siitä lähtien Hvorostovski vieraili usein Suomessakin, usein pianistin kanssa, koska hän halusi tehdä puolet esiintymisistään konsertein säästääkseen aluksi kevyehköä baritoniaan.

Hän hallitsi myös italialaisen bel canto -tekniikan ja otti mukaan raskaampia Verdi-rooleja vain harkinnan jälkeen. Hän olikin aivan unohtumaton esimerkiksi Verdin I masnadierin pahiksena Lontoon Covent Gardenin Royal Opera Housen vierailulla Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 1998.

2000-luvun vaihde merkitsi Hvorostovskille avioeroa ja väliaikaista alkoholiongelmaa. Hetken laulaja joutui pohtimaan, samaistuiko hän jo liikaa huippurooliinsa arroganttina hurmurina Pjotr Tšaikovskin Jevgeni Onegin -oopperan nimiroolissa. Oopperan Onegin herää ymmärtämään rakkauden merkityksen liian myöhään. Hvorostovskille kävi paremmin.

Raitistumisen jälkeen vuonna 2001 hän solmi toisen avioliiton, ja se kesti.

Hvorostovskia rakastettiin lännessä, ja hän nautti presidentti Putinin suosiota idässä. Hän teki esimerkiksi Putinin tukemana kiertueen sotaveteraanien hyväksi ”sankarikaupungeissa”. Hän ei kuitenkaan puhunut juurikaan politiikkaa ja vältti ristiriidat ja boikottivaatimukset, jotka ovat seuranneet kapellimestari Valeri Gergijevin joitakin puheenvuoroja – poikkeuksena ehkä The Timesin ”Oligarkkien oopperatähti” -artikkeli Hvorostovskista vuodelta 2014.

Aivosyöpä vaikutti aluksi enemmän tasapainoon kuin laulamiseen, ja hoitojen salliessa Hvorostovski oli yhä monina iltoina aivan häikäisevä ja sai kyyneliin niin yleisön, laulajakollegat kuin kriitikotkin.

Suomessa hän esiintyi viimeisen kerran Turussa ja Helsingissä syyskuussa 2016 sairauden riuduttamana, mutta yhä väkevänä tekstien tulkkina.

Ylimääräisenä kuultiin Verdin Otellon pahiksen Jagon hurja Credo, jossa pilkataan kuolemaa. Entinen siperialainen katutappelija hyökkäsi jälleen ylivoimaista vastustajaa kohti röyhkeänä ja pystypäin.

Taistelun kuolemaa vastaan hän hävisi liian varhain, mutta tallenteilla hänen kaunis äänensä ja syvä taiteilijuutensa elävät ikuisesti.

Vesa Sirén

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet