Muistot

Pentti Kerola 1935–2017

Professori Pentti Kerola kuoli Oulussa 28. heinäkuuta 2017 82-vuotiaana. Hän oli syntynyt Oulussa 23. maaliskuuta 1935.

Kerola syntyi esikoiseksi opettajaperheeseen. Isän ollessa sodassa Pentti joutui äidin apuna ottamaan nuoremmista sisaruksistaan ehkä enemmän vastuuta kuin olisi ollut tarpeellista. Hänen positiivinen luonteensa kuitenkin auttoi: vaikeita ­asioita ei ollut, oli vain haasteita, jotka olivat aina voitettavissa.

Tultuaan ylioppilaaksi Oulun lyseosta Kerola jatkoi opiske­luaan Helsingin yliopistossa, josta valmistui 1966 filosofian lisensiaatiksi.

Valmistumisensa jälkeen hän toimi mm. Suomen IBM:n palveluksessa useissa tehtävissä sekä Enso-Gutzeit Oy:n tietojenkäsittelypäällikkönä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kerola oli myös Helsingin Teknillisen korkeakoulun apulaisprofessorina 1969–1973, kunnes Oulu otti omansa.

Oulun yliopisto tarvitsi tietojenkäsittelytieteen laitokselle perustajaa ja vetäjää. Kerola sai professorin viran 1973, jota hän hoiti eläkkeelle jäämiseensä 1998 saakka.

Tietotehdas Oy:n tutkimusjohtajan tehtäviä hän hoiti vuosina 1988–1989.

Kerola oli kansainvälisesti tunnettu tutkija tietojärjestelmätieteessä, ja hänen yliopisto-opetuksen kehittämisensä oli aktiivista ja omaleimaista. IFIP:n teknillisen komitean TC8 (tietojärjestelmät) Suomen edustajana Kerola oli 1977–1995.

Kerola toimi 1980-luvulla myös valtakunnallisen tietojärjestelmätieteen tutkijakoulutuksen koordinoivana professorina ja teki ihmiskeskeisen systemointimetodiikan perustutkimusta.

Hän on ollut tekemässä systemointioppikirjoja, joiden sisältö on edelleen käyttökelpoista. Vuonna 1978 Kerola oli keskeinen vaikuttaja käynnistettäessä skandinaavista IRIS-konferenssisarjaa, joka edelleen jatkuu.

Kauppatieteiden kunniatohtorin arvon hän sai 1990 ja IFIP Outstanding Service Awardin 1991.

Kerolan harrastuksissa korostuu monipuolisuus: kesällä suunnistusta ja marjastamista, talvella hiihtomaratoneja, tennistä, kaikenlaisia kolmen sukupolven pelejä, golfia ja Lapin kalaretkiä.

Kestävyysliikunta takasikin hänelle erinomaisen kunnon koko elinaikana.

Sosiaaliset taidot ja monentasoinen kanssakäynti eri ikäisten ihmisten kanssa oli myös Kerolan selkeä vahvuus. Poikkeuksellinen elämänmyönteisyys ryyditettynä optimismilla oli osa Pentin persoonaa.

Monet tilanteet todistivatkin näitä ominaisuuksia, ja useissa tilaisuuksissa sekä tilanteissa Kerola oli haluttu vieras.

Vakava sairaus vei kuitenkin häneltä voimat viimeisten elinvuosien aikana, ja lähtö tuli muutamassa vuodessa.

Kun Pentiltä kysyttiin parhaimpina päivinään eläkkeellä, mikä on hänelle tärkeintä elämässä, hän vastasi:

”Tärkeintä ovat kahdeksan lastenlasta ja puuhailut heidän kanssaan sekä vaimon kanssa yhteisinä harrastuksina elämänfilosofinen kirjallisuus keskusteluineen ryyditettynä paritanssilla hitaasta valssista argentiinalaiseen tangoon – suomalaista tangoa ja humppaa unohtamatta!”

Marja-Liisa Kerola

Asla, Ilari ja Marko Kerola

Kirjoittajat ovat Pentti Kerolan puoliso ja lapset.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet