Muistot

Heikki Tilander 1944–2017

Kenraaliluutnantti

Kenraaliluutnantti Heikki Tilander kuoli 30. lokakuuta 2017. Hän syntyi Helsingissä 30. heinäkuuta 1944.

Tilander kirjoitti ylioppilaaksi Käpylän Yhteiskoulusta 1963, aloitti varusmiespalveluksen Savon Prikaatissa, jäi seuraavana vuonna kesävänrikiksi Uudenmaan Jääkäripataljoonaan ja aloitti Kadettikoulun valmistuen luutnantiksi 1967.

Tilander aloitti Uudenmaan Jääkäripataljoonassa opetusupseerina ja komppanian päällikkönä. Tänä aikana hän toimi vuoden YK:n sotilastarkkailijana Golanilla.

Tuolloin käytiin vuoden 1973 Lähi-Idän sota. Heikki Tilanderin tekemiä havaintoja käytettiin runsaasti silloisen modernin sodankäynnin analysoinnissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän valmistui Sotakorkeakoulusta 1977, jonka jälkeen palveli siellä koulutusupseerina, opettajana ja Maanpuolustuskurssien apulaisjohtajana aina vuoteen 1989 toimien välillä neljä vuotta apulaissotilasasiamiehenä Tukholmassa.

Puolustusvoimien ylimmän johdon kurssin hän suoritti 1993.

Ulkomailla Tilander kävi mm. sodan oikeussääntökurssin San Remossa, Naton General and Flag Officer Coursin Roomassa sekä US and European Security Issues -kurssin Yhdysvalloissa.

Hän toimi Vaasan Rannikkojääkäripataljoonan ensimmäisenä komentajana 1989–91 rannikkojääkäreiden siirtyessä Upinniemestä Dragsvikiin.

Tätä seurasivat tehtävät Helsingin Sotilaspiirin esikuntapäällikkönä sekä operatiivisen osaston päällikkönä Pääesikunnassa, jatkotutkinto-osaston johtajana Maanpuolustuskorkeakoulussa, apulaismaavoimapäällikkönä Pääesikunnassa ja edelleen Pohjoisen Maanpuolustusalueen komentajana Oulussa kenraaliluutnantin arvossa, josta siirtyi 41 vuoden sotilasuran jälkeen reserviin.

Tilanderille kertyi ahkerana ja vastuuntuntoisena henkilönä runsaasti luottamustehtäviä. Hän toimi Helsingin kadettipiirin, Kadettikunnan ja Kadettikunnan valtuuskunnan, Suomen Marsalkka Mannerheimin kadettisäätiön, Champion of Liberty -yhdistyksen ja Sotahistorian komission puheenjohtajana sekä Korkeimman oikeuden sotilasjäsenenä.

Kadettikunta ry kutsui hänet kunniajäsenekseen.

Tilander oli vannoutunut liikunnan harrastaja, jonka sydäntä lähinnä oli suunnistus ja hiihto. Nuorena upseerina hän oli vuosikaudet joukko-osastonsa sotilaspartion vetäjä.

Jukolan viestiin hän osallistui vuosikymmenien vuosien ajan, Puolustusvoimien suunnistusmestaruuskilpailuihin yli 40 vuoden ajan vain muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Hän toimi myös Pohjoismaisen suunnistusneuvoston pääsihteerinä.

Puoliso Maire Heikkinen löytyi Kainuusta. Heillä on poika Tuomas.

Syvästi sivistyneenä ja paljon lukeneena henkilönä Heikki Tilander kirjoitti runsaasti eri julkaisuihin ja toimi monen julkaisutoimikunnan puheenjohtajana. Hän julkaisi kirjat Constantem Decorat Honor ja Sotilaan vuosikymmenet – muistikuvia noottikriisin ajasta EU-Suomeen.

Isänmaallisuus ja kadettiveljeys olivat keskeisinä hänen arvomaailmassaan.

Lauri Kiianlinna

Heikki Hult


Kirjoittajat ovat Heikki Tilanderin varusmies-, kadetti- ja upseeritovereita.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet