Muistot

Pentti Ryhänen 1932–2017

Ekonomi

Ekonomi, Agriculture Credit Officer (FAO) Pentti Ryhänen kuoli Helsingissä 10. marraskuuta 2017 pitkäaikaiseen sairauteen. Hän oli 85-vuotias, syntynyt 30. syyskuuta 1932 Varpaisjärvellä.

Pentti Ryhäsen lapsuuteen vaikutti voimakkaasti isän kaatuminen talvisodan ensimmäisinä päivinä.

Vaikeista olosuhteista huolimatta hänen onnistui jatkaa Varpaisjärvellä aloitettua koulunkäyntiään Kuopion klassillisessa lyseossa, josta hän kirjoitti ylioppilaaksi. Tästä on kiittäminen Varpaisjärven kansakoulun opettajia, jotka huomasivat pojan lahjakkuuden jo varhain.

Ryhänen jatkoi opintojaan Helsingin Kauppakorkeakoulussa ja valmistui ekonomiksi vuonna 1960.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Opinnot veivät pankkialalle. Aluksi Ryhänen toimi Iisalmen Osuuspankin apulaisjohtajana ja eteni sitten Helsingin Osuuspankkiin Alppilan ja Tullinpuomin konttorien johtajaksi.

Vuonna 1971 Yhdistyneiden kansakuntien elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO haki talousalan asiantuntijaa. Tästä alkoi Pentti Ryhäsen kansainvälinen ura FAO:n pääkonttorissa Roomassa, jonne hän muutti vaimonsa Helenan ja lasten Merjan ja Pasin kanssa.

Tätä ennen Ryhänen ehti toimia Pohjoismaiden osuuspankkien yhteistyöprojekteissa Ke­niassa. Tuolloin perustettiin Keniaan Nairobiin osuuspankki, joka jatkaa toimintaansa edelleen.

Työtehtävät FAO:ssa veivät Pentti Ryhäsen eri puolille maailmaa. Hän laski käyneensä ainakin 50:ssä eri valtiossa elämänsä varrella. Hänen työnsä oli etupäässä rahoitusasioiden suunnittelua ja valvontaa kehityskohteissa.

Noin 20 palvelusvuoden jälkeen Ryhänen jäi eläkkeelle ja palasi Suomeen. Suomessa hän toimi vielä ulkoasiainministeriön erikoisneuvonantajana vuosina 1990–94, minkä jälkeen hän jäi lopullisesti eläkkeelle.

Ihmisenä Pentti Ryhänen oli humaani, huumorintajuinen ja helposti lähestyttävä.

Pakinoiden kirjoittaminen osuuspankin lehteen, vielä pankkiuran päättymisen jälkeen, nimimerkillä Peedu oli hänen mieliharrastuksensa. Lisäksi hän oli innokas tenniksenpelaaja.

Sielultaan Ryhänen oli läpikotaisin osuustoimintamies. Hänen humaanisuuttaan osoittaa myös se, että lasten ja naisten asiat olivat hänelle aina erityisen tärkeitä ja läheisiä. FAO:ssa

Ryhänen oli mm. mukana ­ideoimassa Afrikan naisille tarkoitettua kehitysrahastoa, jonka puitteissa naiset voisivat saada pienlainoja. Tämä merkittävä projekti sai alkunsa 1980-luvulla ja jäi osaksi maailman taloushistoriaa.

Harri Seitola

Kirjoittaja on Pentti Ryhäsen ystävä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet