Muistot

Anja Marvia 1926–2017

Sopraanolaulaja

Anja Marvia (os. Rantala) kuoli Helsingissä 18. syyskuuta 2017 91-vuotiaana. Hän oli syntynyt Helsingissä 10. huhtikuuta 1926 työnjohtaja Johan (Jukka) Rantalan ja Helmin (o.s. Lindroos) ainoana lapsena.

Suruviesti toi mieleen Lauantain toivotut levyt 1950-luvulta, jolloin radiossa kuulutettiin usein ”seuraavaksi kuulemme Oskar Merikannon laulun Onnelliset Aleksis Kiven runoon. Sen esittävät Anja Rantala ja Matti Lehtinen”.

Koulunsa Marvia kävi Kalliossa ja tuli ylioppilaaksi 1944 Nurmijärvellä pommituksia paossa.

Opiskelut alkoivat Helsingin yli­opistossa, mutta musikaalisesti lahjakkaana hän jatkoi laulu­opintojaan Heikki Teittisen johdolla vuodet 1944–49, jolloin hän kamarikuoron kanssa sekä laulukoulun oopperaesityksissä lauloi useita solistirooleja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ensikonserttinsa hän piti Helsingissä 1947 saaden kannustavan hyvät arvostelut. Anja Marvia esiintyi usein myös sukumme tilaisuuksissa. Solistikonsertit hän piti vuosina 1949, 1952 ja 1956.

Marvia suoritti Sibelius-Akatemiassa musiikinopettajan tutkinnon 1950 sekä lauludiplomin Einar Collianderin oppilaana 1951.

Yliopistossa hän suoritti fil.kand.-tutkinnon 1953 pääaineenaan musiikkitiede.

Lauluopinnot jatkuivat Tukholmassa sekä Helsingissä opettajina Aslaug Due-Möller, Aune Antti ja Elsa Larsen. Määrätietoisuutta Marviolla riitti. Marvia esiintyi myös monissa radio-ohjelmissa mm. Väinö Raition oopperan Lyydian kuninkaan kuningattarena.

Hän oli usein kuultu solisti myös radiokuoron ohjelmissa, samoin orkesteri- ja oratoriosolistina.

Levytysten ja nauhoitusten määrä vuosina 1955–70 kasvoi huomattavaksi. Usein oli solistikumppanina Matti Lehtinen tai Veikko Tyrväinen. Kim Borgin kanssa hän esiintyi Kööpenhaminassa.

Diskografia kertoo lukuisista tallenteista.

Sovittajana ja orkesterinjohtajana oli usein säveltäjä Einari Marvia, jonka kanssa Anja Marvia oli avioliitossa 1956–80. Poika Jukka-Pekka syntyi 1958.

Marvia toimi miehensä tukena tämän valmistellessa lisensiaattityötään ja muita jatko-opintojaan.

Radiosta tuli Marvian elämän­ikäinen työmaa.

Hän aloitti 1955 vastaavana toimittajana, sittemmin musiikkiosaston laulu- ja kuoromusiikin ohjelmistossa sekä toimittajana että tuottajana vuoteen 1988 eli eläkeaikaansa saakka.

Savonlinnan Oopperajuhlien johtaja, prof. Pentti Savolainen kertoi:

”Ylellä ei ollut palveluksessaan ennen Anjaa yhtään diplomitutkinnon suorittanutta laulajaa. Hän veti Ylen kanaville myös Oopperajuhlat konsertteineen ja oopperoineen. Niistä hän kertoi analysoiden asiantuntevasti ja samalla populääristi”.

Marvia toimi myös Sibelius-Akatemian diplomitutkintojen ja Lappeenrannan laulukilpailun tuomaristoissa ja kirjoitti musiikkikirjoja.

Valtio muisti Marviaa 1977 Suomen Leijonan ansioristillä sekä 1989 valtion taiteilijaeläkkeellä.

Anja oli määrätietoinen ja lujatahtoinen. Hänen äänensä säilyi nuorekkaan soinnikkaana ja selkeänä. Iloisuus ja aktiivisuus pysyivät, samoin kuin läheiset koulutoverit Paavo ja Eine.

Eero Rantala

Kirjoittaja on Anja Marvian serkku ja ystävä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet