Muistot

Stefan Skog 1949–2017

Ympäristöjohtaja

Ympäristöjohtaja Stefan Skog kuoli 21. lokakuuta 2017 lyhyen sairauden murtamana kotonaan Porvoossa. Hän oli 68-vuotias, syntynyt 28. syyskuuta 1949 Porvoon maalaiskunnassa.

Skog kuului siihen nuorten ympäristönsuojelijoiden etujoukkoon, joka vakiinnutti ympäristöasioiden hoidon kuntien päätöksenteossa maassamme. Åbo Akademista 1977 valmistuneelle ja yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneelle biologille työskentely ympäristönsuojelijana oli lähes itsestään selvä valinta.

Skogin työuran alkuvuodet kuluivat erilaisissa vesiensuojelutehtävissä. Kuntatason ympäristönsuojelutyön hän aloitti Porvoon maalaiskunnassa jo 1979, eli paljon aiemmin kuin ympäristönsuojelu tuli lakisääteisesti osaksi kuntahallintoa vuonna 1986. Porvoossa Nesteen jalostamon ympäristöasioiden seuranta toimi hänelle tärkeänä käytännön opinahjona.

Päätyönsä Skog teki Vantaalla, jossa hän työskenteli ympäristöpäällikkönä vuodesta 1988 eläkkeelle siirtymiseensä saakka 2015. Vantaan kasvu ja kehitys oli hänen aikanaan nopeaa ja monipuolisen yritysmaailman ja muun muassa lentokentän johdosta usein ympäristön kannalta haastavaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

1980-luvun loppu ja 1990-luku oli voimakkaan kehityksen aikaa maamme ympäristönsuojelussa. Nuori ympäristöministeriö valmisteli vauhdilla uutta lainsäädäntöä ja kunnat olivat keskeisessä roolissa sen täytäntöön­panossa. EU:hun liittyminen 1995 lisäsi vauhtia entisestään.

Skog oli kysytty asiantuntija monissa työryhmissä ja tapahtumissa lainsäädäntöä valmisteltaessa. Niin myös myöhemmin, kun yhteistyötä ministeriön, Kuntaliiton ja kuntien välillä lainsäädännön toteutuksessa kehitettiin. Skogin lähestymis­tapa oli aina innovatiivinen ja rakentava. 1990-luvun lopulta alkaen vuosittaiset valtakunnalliset ympäristöviranhaltijoiden tapaamiset olivat tärkeitä foorumeja, joiden kautta Skog merkittävästi vaikutti ympäristöhallintomme muotoutumiseen.

Myös pääkaupunkiseudun kuntien ympäristösektorin yhteistyössä Skogilla oli tärkeä rooli. Ennakkoluulottomasti hän tarttui kuntarajat ylittäviin hankkeisiin ja pani toimeksi. Yhteistyö toimi hyvin silloinkin, kun muilla sektoreilla se ajoittain vaikutti nihkeältä.

Ihmisenä Stefan oli rehti, ystävällinen, innostuva ja aikaansaava työtoveri, jota laajasti arvostettiin kollegojen parissa. Tärkeintä Stefanille olivat kuitenkin koti ja perhe: vaimo, kaksi lasta ja kolme lastenlasta.

Kun alkukesästä viimeksi tapasimme, hän oli jo tietoinen sairaudestaan. Se painoi hänen mieltään, mutta ei estänyt eläväistä keskustelua elinympäristömme tulevaisuudesta, jonka eteen hän oli työskennellyt ja ehtinyt antaa merkittävän panoksensa.

Mikko Jokinen

Pekka Kansanen

Tuula Hämäläinen-Tyynilä

Kirjoittajat ovat Stefan Skogin kollegoja ja ystäviä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet