Muistot

Jaakko Itälä 1933–2017

Ministeri, kansanedustaja

Entinen ministeri ja kansanedustaja Jaakko Itälä kuoli pitkään sairastettuaan 9. marraskuuta 2017 Helsingissä. Hän oli 84-vuotias, syntynyt 7. toukokuuta 1933 Porvoossa. Itälä on sodan jälkeisen Suomen hyvinvointi­yhteiskunnan merkittävimpiä valtakunnallisia rakentajia.

Itälä kävi koulua Porvoossa ylioppilaaksi ja valmistui Helsingin yliopistosta valtiotieteen maisteriksi 1956 pääaineenaan taloushistoria. Yhteiskunnallinen vaikuttaminen alkoi jo opiskeluaikana.

Koulutus- ja puoluepoliittinen toiminta johdatti Itälän opetusministeriksi 1970 ja toisen kerran 1978. Samana vuonna hänet valittiin Liberaalisen kansanpuolueen puheenjohtajaksi.

Kansanedustajana Itälä oli 1979–1983. Helsingin kaupunginvaltuutettuna hän toimi toistakymmentä vuotta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Itälän pitkän uran keskeiset työpaikat olivat Mannerheimin lastensuojeluliitto ja Väestöliitto.

Mannerheimin lastensuojeluliiton toiminnanjohtajana ja pääsihteerinä 1968–1997 Itälä tunnettiin valtakunnan keskeisenä lapsipolitiikan vaikuttajana. Hänen ansiokkaalla johdollaan liitto edisti moninaisesti lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvoinnin lisäämistä. Liitossa tehtyjen uraa uurtavien lapsiraporttien monet ehdotukset toteutuivat lainsäädännössä.

Väestöliiton tarmokkaana toiminnanjohtajana Itälä työskenteli vuoteen 1968. Samanaikaisesti liiton koulusuunnittelutoimiston päällikkönä hän hyödynsi liiton tutkimus- ja toimintaideoita koulutusajattelussaan.

Itälän luovalla johdolla kehiteltiin innovaatioita ja suunnittelumenetelmiä sekä laadittiin kunnille ja alueille kokonaisvaltaisia koulutussuunnitelmia.

Kasvaakseen kansakunta tarvitsee edellä ajattelijansa. 1960-luvulla Itälä nousi maamme koulutuksen kehittämislinjan periaatteelliseksi ja käytännön vetäjäksi. Uudistuksen yhdeksi perustaksi hän asetti jo varhain, että koko ikäluokalle avataan tasaveroiset mahdollisuudet yhtenäiseen peruskouluun ja jokaiselle varataan opiskelupaikka sen jälkeiseen koulutukseen. Kehittämistarpeen valokeilaan nousivat selkeästi myös korkeakoululaitos ja varhaiskasvatus.

Koulutusjärjestelmämme kehittämisessä ratkaisevaan rooliin nousi kolme komiteaa. Niitä yhdisti vetäjä, joksi Itälä yksimielisesti valikoitui.

Peruskoulu-uudistuksen lopulliselle läpilyönnille ratkaisevaksi muodostui 1966 mietintönsä luovuttanut Koulunuudistustoimikunta, jonka innovoivana pääsihteerinä Itälä toimi. Peruskoulua voidaan pitää tähänastisen Suomen tärkeimpänä kulttuuri- ja sivistyspoliittisena saavutuksena.

Keskiasteen koulutuksen uudistamista pohjustaneen Koulutusrakennekomitean puheenjohtajana Itälä toimi 1968–1969. Opetusministerinä hän esitti asetettavaksi vuoden 1971 koulutuskomiteaa. Sen ideoivana puheenjohtajana hän kirjoitti merkittävän paljon itse mietintöä, kuten hänen tapoihinsa kuului. ”Itälän komitean” tehtävä on ollut koulutuskomiteoistamme kattavin.

Rajoja ylittävänä verkostoitujana ja kokonaisuuksia oivallisesti hahmottavana Itälä sopi harvinaisen hyvin valtakunnalliseen kehittämis- ja uudistustoimintaan. Onnistumista ennakoivat myös luova tulevaisuusote ja optimismi.

Harvoin puhe- ja kirjoitustaito yhdistyvät samassa henkilössä sen tasoisena kuin Itälässä. Yhden monista karismaattisista puheistaan hän piti Jyväskylän koulunuudistuspäivillä 1966. Seuraava puhuja aloitti omansa masentuneen oloisena: ”Niin on kuin rupeaisi pesulalaskuja selvittämään.”

Useimmiten Itälä esiintyi ilman papereita. Hänen kirjoittamansa puheet ja muu kirjallinen toiminta olivat kirkkaan ­hiottuja. Vuosikymmenten ku­luessa hän kirjoitti useita teoksia ja lukuisia artikkeleita, viime vuosiin asti mm. aikakauslehti Kanavaan.

Itälä myös toimi aktiivisesti Risto Ryti -seurassa ja oli pitkään Paasikivi-Seuran ja Suomalaisen Klubin jäsen. Valtakunnalliselle Maanpuolustuskurssille numero 19 hän osallistui 1966. Reservin sotilasarvoltaan hän oli yliluutnantti.

Vuonna 1990 Jaakko Itälä vihittiin Helsingin yliopiston filosofian kunniatohtoriksi.

Perhe, vaimo Helena sekä lapset Otto ja Liisa, olivat Jaakolle rakkaita. Yhteistä aikaa vietettiin maalla ja Helsingissä. Helenan kanssa tehtiin pitkiä matkoja Euroopan kulttuurikaupunkeihin. Lapsenlapsia Jaakko hoivasi Helenan kanssa täydestä sydämestä isoiksi asti. Hän osoitti aina kiinnostusta heidän koulunkäyntiinsä mm. jakamalla laajaa historiallista ja yhteiskunnallista osaamistaan.

Humaani suomalainen suurmies ja suuri ihminen on vaiennut. Sydämissämme hän elää.

Liekki Lehtisalo

Kirjoittaja on Jaakko Itälän pitkäaikainen ystävä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet