Muistot

Pertti Sistonen 1946–2017

Dosentti Pertti Sistonen kuoli 16. lokakuuta 2017 nopeasti edenneeseen vakavaan sairauteen Helsingissä. Hän oli 71-vuotias, syntynyt Helsingissä 6. huhtikuuta 1946.

Sistonen opiskeli Helsingin yliopistossa ja väitteli tohtoriksi 1984. Suomen Punaisen Ristin Veripalveluun hän tuli vuonna 1977 ja teki siellä pitkän ja an­siok­kaan työuran aina vuoteen 2013 asti.

Sistonen oli veriryhmäserologian alalla maailman huippututkijoiden joukossa. Hän ehti työskennellä myös Veripalvelun ensimmäisen johtajan Harri Nevanlinnan aikana.

Sistonen tutki erityisesti Rh-veriryhmäjärjestelmän tekijöitä, ja hänellä oli ratkaiseva rooli LW-veriryhmäjärjestelmän kuvaajana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän selvitti veriryhmäominaisuuksien jakautumista Suomessa sekä lähialueilla keräämällä myös itse verinäytteitä eräolosuhteissa Volga-joen ­alueen suomensukuisilta kansoilta.

Tuloksia voitiin hyödyntää ­väestörakenteen ja muuttoliikkeen kuvaajina.

Sistonen on perehdyttänyt Veripalvelun asiantuntijoita vuosikymmenten ajan. Muistamme kaikki lämmöllä hänen kärsivällistä otettaan, kun harvinaiset veriryhmät käytiin läpi aina ­uudestaan.

Vaikka laboratoriossa työskenteli vuorollaan toinen asiantuntija, ei Sistonen malttanut pysyä poissa vaan nappasi tutkimustulosten joukosta hankalimmat. Sanonta kuuluikin: ”Pertti näkee tuloksista sen, mitä muut eivät näe”.

Sistonen toimi myös monissa akateemisissa tutkijaryhmissä tilastollisen genetiikan, erityisesti kytkentäanalyysin asiantuntijana. Näiden yhteistyöryhmien vetäjinä toimivat akateemikko Albert de la Chapelle, professorit Lauri Aaltonen, Juha Kere, Antti Sajantila sekä koko joukko muita.

Tutkimuksen kohteena oli suomalaisen tautiperinnön ­aiheuttajageenien haku ja geenivirheiden paikannus.

Sistonen oli keskeisesti mukana yhdessä suurimmista viime vuosikymmenten suomalaisista tieteellisistä läpimurroista, ensimmäisen tavalliselle paksusuolisyövälle altistavan periytyvän tekijän löytymisessä 1993.

Sistonen oli vaatimaton eikä koskaan pyrkinyt tuomaan it­seään esiin. Pitkän tutkijanuran mahdollisti rakas oma perhe.

Hän tapasi vaimonsa Kansanterveyslaitoksella 1974. Perhe kasvoi kahdella tyttärellä, jotka olivat Pertille äärimmäisen rakkaita ja tärkeitä. Perheen ruuhkavuosiin osui omakotitalon rakentaminen, Pertin väitöskirjatyöskentely sekä kuukauden pituiset työmatkat kahdesti Somaliaan ja kerran Venäjälle.

Eläkepäivien iloksi syntyivät vaarin silmäterät Helmi ja Aarni, joiden kasvua ja kehitystä hän mielellään seurasi.

Pitkät retket Haltialan pelloilta Pitkäkoskelle perheen Ronja-koiran kanssa olivat hyvää vastapainoa tutkijan työlle. Pertti piti erityisesti kalastuksesta ja syksyn sienireissulle piti aina löytyä aikaa.

Pertti oli myös itseoppinut laitesukeltaja, ja monille Kreikan lomamatkoille otettiin ainakin räpylät ja snorkkeli mukaan.

Lintujen tarkkailu ja niiden muutto kiinnosti häntä vielä sairaana ollessaankin. Voimien vähetessä hän istui keittiön ikkunan ääressä ja katsoi kotipihan lintujen touhua.

Hannele Sareneva

Jukka Partanen

Heli Sistonen
Kirjoittajista Sareneva ja Partanen ovat Pertti Sistosen työtovereita ja ystäviä. Heli Sistonen on Pertti Sistosen puoliso.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet