Muistot

Hillevi Leino 1924–2017

Mainoshoitaja, toimittaja Helvi Hillevi Leino (o.s. Korsman-Ruusunen) kuoli Espoossa 18. marraskuuta 2017. Hän oli 93-vuo­tias, syntynyt Helsingin maalaiskunnassa 19. elokuuta 1924.

Hillevi Leinon työuran alkuvuodet liittyivät 50- ja 60-luvun vaihteessa nousseeseen mainosmaailmaan. Hänen mieluisin työpaikkansa oli Instrumentariumin mainososastolla mainoshoitajana, jolloin hän mm. matkusteli ympäri Suomea tarkastamassa liikkeen näyte­ikkunoiden somistuksia. Hän toimi myös juontajana Instrumentariumin muoti- ja myyntinäytöksissä ja toimitti mainoksia.

1950-luvun lopussa hän osallistui television ensi askeliin Tesvision TV-Kotilääkäri-ohjelman toimittajana. Hän esiintyi myös lukuisissa mm. Kotiliedessä julkaistuissa mainoksissa, kun kuvaan tarvittiin viehättävän näköistä perheenäitiä.

Markkinoinnin ja mainonnan maailma oli hänelle läheinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Uransa loppuvaiheessa Leino toimi vapaana toimittajana ja kirjoitti lukuisia haastatteluja ja artikkeleja mm. Nykypäivä-lehteen. Hän haastatteli mielellään asiantuntijoita ja vaikutusvaltaisia ihmisiä ja pyrki aina kirjoittamaan artikkelinsa niin, että haastateltu oli siihen tyytyväinen.

Hillevi Leinolle ja hänen miehelleen syntyi kolme lasta, mutta Leino oli nuoresta lähtien ­aina toimessa eikä kotiäitiys ollut hänen vaihtoehtonsa. Lasten ollessa pieniä kotiapulaiset olivat yleisiä ja mummit asuivat lähellä.

Hillevi Leino oli lämmin ja voimakkaasti tunteva ihminen, vaikka tämä usein peittyi vieraissa tilanteissa varautuneen, ylpeänkin olemuksen alle. Käytöstavat ja sivistys olivat hänelle aikansa lapsena hyvin tärkeitä, ja kaikenlaiset kulttuurielämykset, maalaustaiteesta musiikkiin ja teatteriin olivat hänen mieluisin harrastuksensa.

Perhe ja ”omat ihmiset”, kuten hän usein sanoi, muodostivat hänen elämänpiirinsä kes­kiön, ja hän oli aina valmis kuuntelemaan nuorempien ­asioita, työelämän juttuja kaikkein mieluimmin. Eläkkeellä hän kävi mielellään lasten ja lastenlasten kanssa taidenäyttelyissä ja pullakahveilla sen jälkeen.

Sinnikkyyden osoituksena Hillevi vielä 75-vuotiaana suoritti ylioppilastutkinnon, joka sota-ajan lapsena jäi, koska elanto oli jo aikaisin ansaittava.

Muutaman viimeisen vuoden hän vietti tyytyväisenä Mikevan Helmen hoitokodissa. Hänen huumorintajunsa säilyi muistiongelmista huolimatta loppuun asti, ja arkisten tapahtumien komiikka ja itselle nauraminen saivat hänet iloiseksi vielä viimeisinä kuukausina.

Anu Harkki

Pirjo Dyster

Kirjoittajat ovat Hillevi Leinon tyttäriä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet