Muistot

Reijo Luostarinen 1939–2017

Emeritusprofessori

Emeritusprofessori Reijo Luostarinen kuoli yllättäen Helsingissä 24. marraskuuta 2017. Hän oli 77-vuo­tias, syntynyt Kajaanissa 26. joulukuuta 1939. Luostarinen syntyi vaatimattomiin oloihin ja jäi kaksivuo­tiaana sotaorvoksi.

Luostarinen pääsi ylioppilaaksi Kajaanin lyseosta vuonna 1959 ja valmistui ekonomiksi Helsingin Kauppakorkeakoulusta vuonna 1964.

Uuden oppimisen nälkä vei Risto Luostarisen Asla-Fulbright-stipendiaatiksi Michiganin yliopistoon Yhdysvalloissa. Kauppatieteiden lisensiaatiksi hän valmistui vuonna 1971 ja väitteli kauppatieteiden tohtoriksi 1979.

Luostarisen väitöskirja valittiin kansainvälisessä kilpailussa (Insead) parhaaksi vuosina 1978–1982 valmistuneeksi yritysten kansainvälistä toimintaa käsitteleväksi väitöskirjaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Peräänantamattoman toimintatarmonsa ja tiedollisen uteliaisuutensa Luostarinen suuntasi yritysten kansainvälistymisen ja kansainvälisen liiketoiminnan osaamisen kehittämiseen, sillä hän piti niitä Suomelle välttämättöminä.

Hän käynnisti kansainvälisen liiketoiminnan tutkimuksen ja opetuksen Suomessa. Vuonna 1974 hän perusti Fibo-tutkimusohjelman (Finland’s International Business Operations), joka laajan aineiston ja käytännön yritysesimerkkien pohjalta loi ymmärrystä yritysten kansainvälistymisen vaiheista, strate­gioista, organisointi- ja toimintamalleista sekä kehitysprosesseista. Ohjelmasta syntyi paitsi Luostarisen oma väitöskirja, myös lähes 200 tutkielmaa.

Luostarinen oli ohjaajana ­uuteen ajatteluun haastava. Hän loi ilmapiirin, jossa vallitsi tasavertaisuus, avoimuus, luottamus, tinkimätön älyllinen rehellisyys ja yhdessä tekemisen ilo.

Hänen perustamastaan oppituolista on valmistunut noin 50 tohtoria.

Luostarinen toi yliopisto-opetukseen ja tutkimukseen poikkitieteellisyyttä, yrittäjähenkisyyttä ja kansainvälisten yritysten käytännön osaamista. Hän myös konsultoi useita yrityksiä sekä osallistui yritysten hallitustyöskentelyyn, jota hän myös jatkoi yliopistomaailmasta eläkkeelle jäätyään 2003.

Luostarinen oli vahva kansainvälinen verkostoituja: hän oli muun muassa Eiban (European International Business Association) perustajajäsen sekä ahkera vierailija ja puhuja ulkomaisissa yliopistoissa.

Hän oli myös YK:n ja ministeriöiden käyttämä kansainvälistymisen asiantuntija.

Rakas paikka Reijolle oli Sysmän maatila, jossa hän viihtyi puutarhatöissä ja harjoitus­golfradalla. Kesäpaikkakunnan kehittäminen oli lähellä hänen sydäntään – monisatasivuinen Sysmän torpparihistoriikki jäi viimeistelyvaiheeseen.

Reijon perheeseen kuuluivat vaimo Kirsti sekä pojat Jukka-Pekka ja Antti Aleksi.

Reijon elämän taival lähti vaikeista olosuhteista. Hän tiesi olla syvästi kiitollinen Suomen tarjoamista mahdollisuuksista opiskella ja menestyä ja halusikin antaa kotimaalleen monella tavalla takaisin.

Reijolle luonteenomaiseen tapaan hän kaatui saappaat jalassa ja pää täynnä tulevaisuuden suunnitelmia. Sairauskohtaus tuli läheisten läsnä ollessa.

Pekka Ala-Pietilä

Sari Baldauf

Mikko Kosonen

Seija Kulkki


Kirjoittajat ovat Reijo Luostarisen oppilaita ja Post-Fibo-ryhmän jäseniä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet