Muistot

Mikko Puronlahti 1940–2017

Ammattikasvatusneuvos

Ammattikasvatusneuvos Mikko Puronlahti kuoli Joensuussa 24. marraskuuta 2017. Hän oli 77-vuotias, syntynyt Ilomantsissa 29. toukokuuta 1940.

Sodan jälkeen Puronlahti löysi kaverinsa kanssa asekätköstä kiväärin, jonka he saivat muutettua metsästysaseeksi. Näin alkoi kiinnostus metsästys- ja kalastusharrastukseen.

Kun Puronlahti valittiin 1958 ammattikouluun, isä ei taitavana kirvesmiehenä vastustanut, mutta sanoi, että työmailla oppii koulua paremmin. Puronlahti aloitti rakennusalan opinnot Joensuussa valtion keskus­ammattikoulussa. Ensimmäisen vuoden jälkeen hän pääsi rakennusmestarin oppiin Lappeenrannan teknilliseen oppilaitokseen, ja pian Suomen ainoaan rakennusalan opistoon Turkuun.

Puronlahti avioitui 1961 ja sai kaksi poika seuraavina vuosina. Hän aloitti matkatyöt Turusta Kemijärvelle sellutehtaan työmaalle. Vuosina 1964–1968 hän valvoi rakennustöitä liki 30 hankkeessa, Veitsiluodosta Sköldvikiin ja Helsingin Hanasaareen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ura ammattikasvattajana alkoi 1968 Lapin keskusammattikoulussa. Samana vuonna Puronlahti avioitui toistamiseen. Rakennettiin mökki Suomulle, syntyi poika. Vuonna 1972 Puronlahti sai opettajan kelpoisuuden Hämeenlinnan opettaja­opistosta. Samana vuonna hänestä tuli Äänekoskelle Suomen nuorin ammattikoulun rehtori.

Vuonna 1976 Ammattikasvatushallituksen pääjohtaja kutsui Puronlahden käynnistämään Miettusen hätätilahallituksen aikana ns. väliaikaista ammatillista koulutusta. Muutamassa vuodessa koulutukseen osallistui 12 000 nuorta.

Syksyllä 1977 Puronlahti siirtyi ammattikasvatustarkastajaksi Kuopion lääninhallitukseen. Opetusministeriö kutsui hänet vuosiksi 1982–84 selvittämään ammatillisten oppilaitosten investointitarpeita. Valmistui yli neljänsadan oppilaitoksen tilaohjelmat. Vielä vuonna 1987 Puronlahti selvitti opetusministe­riölle ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten investointitarpeet ja vuonna 1993 Opetushallitukselle ammatillisen oppilaitosverkon rationalisointia.

Puronlahti palasi Pohjois-Karjalaan vuonna 1989 ammattioppilaitoksen (KAK) rehtoriksi ja jatkoi vuoteen 2000. Tasavallan Presidentti myönsi hänelle vuonna 2001 ensimmäisenä nimensaajana ammattikasvatusneuvoksen arvonimen.

Eläkkeelle jäätyään Mikko Puronlahti jatkoi oman perheen hyvinvointia rikastuttavaa rakentamista loma-asunnoilla Höytiäisen Metsolassa ja Suomulla sekä metsästystä Pohjois-Karjalassa ja Lapissa. Kotiseutunsa sotahistoria kiinnosti.

Pojat perheineen vierailivat usein Metsolassa. Savusaunan hän lämmitti aina ystävilleen. Vielä lokakuussa hän käväisi Suomun mökillään. Hän oli mielissään siitä, että hänen jälkeläisiään jatkaa rakennusalalla.

Kari Pitkänen

Pertti Mentula

Jarmo Puronlahti

Kirjoittajat ovat Mikko Puronlahden ystäviä ja työtovereita sekä poika.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet