Muistot

Pia Vuorela 1961–2017

Professori

Professori Pia Vuorela kuoli 1. lokakuuta 2017 Porvoossa kamppailtuaan pitkään syöpäsairautensa kanssa. Hän oli 56-vuo­tias, syntynyt Vaasassa 3. maaliskuuta 1961.

Vuorela kirjoitti ylioppilaaksi Närpiössä 1980. Hän valmistui Helsingin yliopistosta proviisoriksi 1988 ja farmasian tohtoriksi 1991 pääaineenaan farmakognosia. Vuorela toimi useissa tehtävissä Helsingin yliopistossa, kuten yliopistolehtorina ja DDTC:n (Drug Research Technology Center) tutkimusjohtajana.

Vuonna 2005 Vuorela sai farmaseuttisen kemian professuurin Åbo Akademissa. Hän toimi farmaseuttisten tieteiden vastuuhenkilönä ja myös biotieteiden osaston varajohtajana. Tehtävässään hän kehitti aktiivisesti farmasian ruotsinkielistä koulutusta ja nosti farmasian tutkimuksen kansainväliselle tasolle.

Vuonna 2013 hänet kutsuttiin farmaseuttisen biologian professoriksi Farmasian tiedekuntaan Helsingin yliopistossa. Hänet valittiin 2014 varadekaaniksi vastuualueena opetus ja kaksikielisyys.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuorela oli innostunut ja päämäärätietoinen tutkija. Hän koulutti lähes 30 tohtoriopiskelijaa ja kymmenen postdoc-tutkijaa. Hän kantoi jatkuvasti huolta opiskelijoista ja rohkaisi heitä aina eteenpäin. Hän julkaisi noin 150 alkuperäisjulkaisua. Hänellä oli erinomainen taito esittää ajatuksensa siten, että ne tuntuivat tärkeiltä ja kiinnostavilta.

Vuorela toimi mm. puheenjohtajana Suomen farmaseuttisessa yhdistyksessä sekä hallituksen jäsenenä ja lopuksi varapuheenjohtajana European Federation for Pharmaceutical Sciences -yhdistyksessä. Hän oli aina innostunut ja kannustava henkilö, joka halusi löytää asiaa eteenpäin vievän, kaikkien hyväksymän ratkaisun.

Vuonna 1992 Suomen farmaseuttinen yhdistys myönsi Vuorelalle nuorena lupaavana tutkijana Albert Wuokko -palkinnon. Palkinto on merkittävin Suomessa farmasian alalla jaettavista tunnustuksista. Vuorela sai Albert Wuokko -palkinnon myös vuonna 2011 työstään Suomen farmasian kehittämiseksi.

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun palkinto myönnettiin kaksi kertaa samalle henkilölle.

Pia pursui elinvoimaa, nokkeluutta ja älyä. Hänen lämmin persoonallisuutensa sekä oppineisuutensa veti hänen luokseen opiskelijoita ja kollegoja.

Työ oli Pian rakas harrastus. Hän otti kuitenkin aikaa järjestääkseen kotonaan juhlia ystäville, perheelle ja työtovereilleen. Hän nautti hyvästä ruoasta ja viinistä. Samppanja mansikoiden kanssa oli hänestä hieno aloitus juhlalle.

Heikki Vuorela

Mia Bengtström

Adyary Fallarero


Kirjoittajat ovat Pia Vuorelan työtovereita.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet