Muistot

Teppo Lindgren 1944–2017

Filosofian tohtori

Filosofian tohtori Teppo Lindgren kuoli Helsingissä 18. joulukuuta 2017. Hän taisteli pitkään ärhäkästi leviävää syöpää vastaan luovuttamatta ja positiivisuutensa säilyttäen. Lindgren oli 73-vuotias, syntynyt Uudessakaupungissa 16. maaliskuuta 1944.

Tutustuin Lindgreniin opiskeluaikani lopulla, kun molemmat pääsimme jatkokoulutukseen tutkijoiksi ja tiedemiehiksi. Tämän teki mahdolliseksi assistentin toimi Turun yliopiston biolääketieteen laitoksella. Havaitsimme molemmat, että takaa oli tulossa lahjakkaampia tutkijoita ja siirryimme teollisuuden palvelukseen. Onneksi työnantajamme oli ymmärtäväinen ja saimme lähes valmiit kemian väitöskirjamme viimeisteltyä.

Lindgren ei pyrkinyt eturiviin eikä huomion kohteeksi vaan teki aina joukossa oman osuutensa ja mieluummin vähän enemmän.

Itse hän väitti olevansa hidas. Mielestäni tuo hitaus oli kuitenkin lähinnä harkintaa, joka tuli ehkä parhaiten esiin hänen istuessaan bridgepöytään arvostettuna partnerina ja kunnioitettuna vastustajana. Tarkkuutensa takia hän myös toimi kalastusporukan kalakirurgina, jonka jäljiltä ruokapöydässä ei tarvinnut ruotoja etsiä. Harkinta ja tarkkuus olivat ominaisia hänelle myöskin työelämässä, jossa suomalaisia elintarvikkeita sopeutettiin EU-määräyksiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhteiset kalaretkemme alkoivat 1976 Pohjois-Norjassa ja jatkuivat samoissa merkeissä 40 vuotta. Kulunut kesä oli ensimmäinen, jona Teppo ei voinut lähteä mukaan. Kalastuksen ohella hän harrasti metsästystä ollen molemmissa kohtuuden ystävä: saalis ei ollut pääasia, vaan luonnossa liikkuminen. Pohjoisen karujen kivikoiden ohella Teppo arvosti ulkosaariston rauhaa ja rakensikin sinne perheelleen suojaisen tukikohdan.

Teppo sai puolisonsa Eevan kanssa kaksi hienoa tytärtä, joista tuli korkean tason veronmaksajia. Tämä naisvalta olikin hänelle hyvin tärkeä osa-alue elämässä. Hän piti kunnostaan huolta monipuolisesti, muun muassa lenkkeilemällä rakastamiensa koirien kanssa.

Teppo oli ehyt ja tasapainoinen ihminen. Luotettava ja uskollinen ystävä, joka ei kaihtanut sanoa omaa mielipidettään. Hänessä oli kuitenkin niin paljon myötäeläjää, että hän onnistui käytöksellään välttämään kaikenlaiset selkkaukset.

Ystäväpiirin reaktion suruviestiin kiteyttää parhaiten joukon nuorimman sähköposti: ”Miksi näin käy aina hyville tyypeille.”

Raimo Keskinen

Kirjoittaja on Teppo Lindgrenin ystävä ja työtoveri.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet