Muistot

Sue Grafton 1940–2017

Kirjailija

Aakkosdekkareistaan tunnettu amerikkalainen kirjailija Sue Grafton kuoli 29. joulukuuta 2017 Santa Barbarassa, Kaliforniassa. Hän oli 77-vuotias ja sairasti syöpää. Hän oli syntynyt 24. huhtikuuta 1940 Louisvillessa, Kentuckyssa.

Useasti palkittu Grafton kirjoitti 35 vuoden ajan rikosromaaneja, joiden nimet kävivät järjestyksessä läpi englannin aakkoset a:sta y:hyn. A niin kuin alibi (1982) aloitti teossarjan, jota käännettiin 26 kielelle.

Kirjojen päähenkilö on yli kolmekymppinen, eronnut ja lapseton yksityisetsivä Kinsey Millhone, joka toimii kuvitteellisessa Santa Teresan kaupungissa Kaliforniassa. Hän on sitkeä, käytännöllinen ja tarvittaessa ronskiotteinen hahmo, jota kirjailija piti ”nuorempana, fiksumpana ja hoikempana” alter egonaan.

Kirjoittaessaan A niin kuin alibia Grafton tutki kaikkea dekkarintekijälle hyödyllisenä pitämäänsä eli Kalifornian lainsäädäntöä sekä poliisien ja yksityis­etsivien työtapoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jo vuosia sitten kirjailija lupasi sarjan päättyvän kirjaan Z is for Zero, mutta sinne asti hän ei ehtinyt. Viimeiseksi teokseksi jäi Y is for Yesterday (2017). Aakkosdekkareita on järjestyksessä suomennettu 20, joista T niin kuin tappaja (2007) on tuorein.

Vaikka Grafton lukeutui pitkään Marcia Mullerin ja Sara Paretskyn kanssa vahvimpiin naisyksityisetsivistä kirjoittaviin amerikkalaisdekkaristeihin, hän ei ollut lajityypin uudistaja. Luodessaan arkisen Millhonen aktiiviseksi toimijaksi kovaksikeitettyjen miesetsivien valmiiksi kaivertamaan maailmaan kirjailija kuitenkin pehmensi sen sulkeutunutta perinnettä.

18-vuotiaana kirjoittamisen aloittanut Grafton laati jo ennen aakkosdekkareitaan seitsemän romaania. Niistä vain kaksi julkaistiin. Teostensa elokuvaoikeuksia kirjailija ei myynyt. Hän oli työskennellyt ja turhautunut käsikirjoittajana Hollywoodissa 1973–89 eikä luottanut sen tuotantokoneiston kykyyn tehdä kelvollisia Kinsey Millhone-elokuvia.

Petri Immonen

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet