Muistot

Rick Hall 1932–2018

Tuottaja, lauluntekijä

Monessa musiikillisessa roolissa vaikuttanut amerikkalainen Roe Erister ”Rick” Hall kuoli 2. tammikuuta 2018 syöpään kotonaan Alabaman osavaltion Muscle Shoalsissa, jonka hän nosti työllään musiikilliselle maailmankartalle. Hän oli 85-vuotias, syntynyt 31. tammikuuta 1932 Mississippin Forest Grovessa ja varttunut Alabamassa hyvin vaatimattomissa oloissa.

Lähes loppuun saakka työskennellyt Rick Hall oli levytuottaja, lauluntekijä, musiikkikustantaja ja studiopäällikkö, joka tunnetaan parhaiten 1960-luvulla levyttämistään lukuisista soul-hiteistä.

Hallin perustamalla ja johtamalla studiolla taltioivat tuolloin tulevia klassikkojaan muun muassa laulajat Etta James, Wilson Pickett, Otis Redding, Percy Sledge ja Joe Tex sekä Aretha Franklin, joka löysi Hallin luomissa suotuisissa olosuhteissa vihdoin oman juurevamman itsensä.

Osa näitä olosuhteita olivat määrätietoiseksi ja särmikkääksi luonnehditun Hallin kokoamat omat studioyhtyeet. Ne osasivat yhdistää erilaisia rytmimusiikillisia tyylejä – rock’n’roll, blues, gospel, country – omalla tavallaan, omaksi Muscle Shoals Soundiksi. Se sai nimensä stu­dion pienen kotikaupungin mukaan, mutta studio oli ja on edelleen Fame eli lyhenne sanoista Florence Alabama Music Enterprises.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hall perusti sen kahden tuttavansa kanssa Alabaman Florenceen 1960 ja siirsi sen yhteistyön päätyttyä Tennessee-joen toiselle puolelle jo vuonna 1961 – ensimmäisen hittinsä turvin. Se oli Arthur Alexanderin laulu You Better Move On, josta Rolling Stones teki versionsa 1964.

Hallin musiikillinen kultakausi kesti 1960-loppuun, jolloin hän menetti kiistojen takia jo toisen ”mustasta” soundista vastanneen luottomuusikkojen studioyhtyeen, The Swampersin. Se perusti Muscle Shoalsin naapurikaupunkiin heti oman suositun studionsa, jonka nimi Muscle Shoals Sound Studio lisäsi sekaannusta soundin alkuperästä ja arkkitehdistä.

Hall jatkoi työtään silti menestyksekkäästi myös seuraavat vuosikymmenet tuottamalla enimmäkseen poppia ja countrya. Mutta populaarimusiikin historiaan nämä myöhemmät levytykset – Osmonds-yhtyeestä Paul Ankaan ja Tom Jonesiin – eivät ole jääneet samalla esikuvallisella, myöhempiä polvia innoittaneella tavalla.

Fame-studion maine houkutteli vuosien varrella kaupunkiin myös monia ulkomaisia artisteja, ja ainakin yhden suomalaisen. Albumin Rakkaudella, Anna Puu (2015) pohjat taltioitiin Hallin studiossa.

Harri Uusitorppa

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet