Muistot

Mikko Vainio 1923–2017

Entinen kansanedustaja, opettaja Mikko Vainio kuoli 94-vuotiaana Lahdessa 12. marraskuuta 2017. Hän oli syntynyt Mäntsälässä 15. lokakuuta 1923.

Vainio toimi Smp:n kansanedustajana 1970–1975 ja 1983–1987. Hän kuului Lahden kaupunginvaltuustoon 1969– 1992 ja ehti toimia kaupunginvaltuuston varapuheenjohtajana, kaupunginhallituksen jäsenenä sekä teknillisen lautakunnan puheenjohtajana.

Lisäksi hän oli presidentin valitsijamies 1978 ja Neste Oy:n hallintoneuvoston jäsen.

Vainio menetti äitinsä ollessaan nelivuotias eikä äidittömänä kasvaminen ollut aina auvoisaa. Hän esimerkiksi sairasti lapsuudessaan keripukin, jonka seurauksena hän jäi lyhytkasvuiseksi. Tästä johtuen häntä kutsuttiin pikkujättiläiseksi ja Vikkelä-Mikoksi.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Eduskuntakaskun mukaan hänen merkittävin valtiopäiväsaavutuksensa oli eduskunnan miestenhuoneiden pisuaarien korkeuden alentaminen 20 sentillä.

Vainio muistetaan huumorintajuisena seuramiehenä ja tarinankertojana. Hänellä oli ilmiömäinen taito tulla toimeen hyvin erilaisten ihmisten kanssa.

Hän oli sovunrakentaja, eikä hänelle tullut vihamiehiä raadollisesta politiikan maailmasta.

Ennen poliittista toimintaansa Vainio työskenteli opettajana Lahden kotiteollisuuskoulussa ja -opistossa sekä Salpausselän yhteiskoulussa. Ensin mainitussa opinahjossa kouluttauduttiin lähinnä poikien teknisen työn opettajan tehtäviin. Opettajan toimensa ohella Vainio työskenteli pienyrittäjänä salaojitus- ja maanrakennustyössä.

Mikko Vainio oli uskollinen aatteen mies. Veikko ja Sirkka Vennamolle oli vihjattu lahtelaisesta Suomen Pientalonpoikien Puolueesta kiinnostuneesta miehestä, ja Vennamot saivat houkuteltua hänet mukaan puoluetyöhön.

Se vei Mäntsälän Ohkolan kylässä varttuneen Vai­nion lukuisiin tärkeisiin tehtäviin ja monenkirjaviin tilanteisiin.

Smp:n eduskuntaryhmän hajottua Vainio jäi tynkä-Smp:n eduskuntaryhmään yhdessä Pekka ja Veikko Vennamon, J. Juhani Kortesalmen ja Rainer Lemströmin kanssa. Vainio kuului myös Smp:n puoluehallitukseen sekä toimi puolueen lehtiyhtiön hallituksessa ja loppuvaiheessa sen puheenjohtajana.

Vainio toimi myös Perussuomalaisten tukisäätiön hallituksessa ja ehti osallistua perussuomalaisten dramaattiseen puo­luekokoukseen viime kesänä Jyväskylässä. Tytär Anne Louhelainen jatkaa Mikko Vainion perinnettä eduskunnassa.

Kalastus ja puuhastelu kesämökillä pitivät Vainion elinvoimaisena lähes viimeisiin elinvuosiin saakka. Autoa hän ajoi 92-vuotiaaksi. Myös huumorintaju ja tarinankerronta säilyivät lähes loppuun saakka.

Viimeisinä vuosinaan hän muisteli paljon sotavuosiaan. Hän oli lähtenyt isänmaan palvelukseen 18-vuotiaana.

Opin tuntemaan Vainion, kun olin 16-vuotias Smp:n nuori. Meitä ei ollut montaakaan nuoriso-osastossa Lahdessa, mutta Mikko jaksoi innostaa.

Kimmo Kivelä

Kirjoittaja on Mikko Vainion pitkäaikainen yhteistyökumppani ja ystävä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet