Muistot

Heikki Miettinen 1937–2017

Arkkitehti Heikki Matti Sakari Miettinen kuoli nopeasti edenneeseen sairauteen Espoon sairaalassa 26. marraskuuta 2017. Hän oli 80-vuotias, syntynyt 23. elokuuta 1937 Helsingissä.

Miettinen asui lapsuus- ja nuoruusvuotensa Heinolassa. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Heinolan yhteislyseosta 1958, aloitti opintonsa TKK:n arkkitehtuurin osastolla 1960 ja valmistui arkkitehdiksi keväällä 1968.

Miettinen oli opiskeluaikanaan töissä eri arkkitehtitoimistoissa.

Näistä tärkeimmät olivat Toivo Korhosen toimisto sekä Kaupunkisuunnittelu Oy, jossa hän suuntautui yhdyskuntasuunnitteluun ja jolla hän toimi koko ammattiuransa ajan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Seutusuunnittelu muodostui alueeksi, jolla Miettinen teki elämäntyönsä.

Hän oli Helsingin Seutukaavaliitossa kaavoituspäällikkönä, Espoon Kaupunkisuunnittelu­virastossa aluearkkitehtinä, seutukaavaliitossa suunnittelupäällikkönä ja lopulta Uudenmaanliiton johtajana, josta tehtävästä hän jäi eläkkeelle 2000.

Miettinen oli voimakkaasti kehittämässä seudullista suunnittelujärjestelmää ja piti itse sitä työuransa merkittävimpänä tuloksena.

Miettinen toimi myös opetustehtävissä yli kolmenkymmenen vuoden ajan TKK:n yhdyskuntasuunnittelun laitoksella, viimeksi seutu- ja aluesuunnittelun erikoisopettajana hoitaen käytännössä apulaisprofessuurin tehtäviä.

Hän piti työtä erityisen mieluisana ja tärkeänä oman ammatillisen kehittymisensä ja ajan tasalla pysymisen kannalta.

Voitettuaan opiskelutoverinsa Raimo Teränteen kanssa yleisen arkkitehtikilpailun Pohjan kunnan suunnittelusta hän hoiti sivutoimenaan Pohjan kunnalta saatuja toimeksiantoja.

Miettisellä oli runsaasti luottamustehtäviä.

Hän oli mm. Safan hallituksen jäsen, luottamusvaliokunnan puheenjohtaja, liiton varapuheenjohtaja sekä virka-arkkitehtien alaosaston puheenjohtaja. Edunvalvontaa hän hoiti myös Akavan ja KAL:n luottamus­tehtävissä. Hän toimi Espoon kaupunkisuunnittelulautakunnan ja teknisen lautakunnan varajäsenenä vuosina 1989–97.

Rakas elämän mittainen harrastus Miettiselle oli tähtitiede, jota hän oli opiskellut yliopistossa ennen arkkitehtiopintojaan.

Haukilahtiseuran puheenjohtajana hän toimi seuran 50-vuotisjuhliin asti ja osallistui aktiivisesti myös maanpuolustusjärjestön toimintaan.

Eläkevuosiaan Miettinen vietti yhä enemmän Heinolan kaupunkiasunnollaan osallistuen lähes päivittäin paikallisen ”toriparlamentin” tapaamisiin.

Kaupungista oli kätevän lyhyt matka perheen hirsihuvilalle Ala-Räävelin rannalle. Laajalti matkustelleena Miettiselle tärkeitä mielenkiinnon kohteita olivat etenkin luonto ja historia.

Vaimonsa Helmin kuoleman jälkeen Heikki kohtasi syksyllä 2015 kurssitoverinsa, aiemmin leskeksi jääneen Eivor Laineen.

Heistä tuli läheiset ja rakkaat elämänkumppanit Heikin elämän loppuajaksi, ja he avioituivat lokakuussa ennen kuin Heikin voimat alkoivat ehtyä.

Heikki Miettinen oli sivistynyt ja hauska seuramies. Hänen persoonansa jäi mieleen.

Matti Seppänen

Kirjoittaja on Heikki Miettisen ystävä sekä opiskelu- ja työtoveri.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet