Muistot

Johannes Brost 1946–2018

Näyttelijä

Ruotsalainen näyttelijä Johannes Brost kuoli 4. tammikuuta 2018 syöpään Ruotsin Lundissa. Hän oli 71-vuotias, syntynyt 25. syyskuuta 1946 Tukholmassa.

Brost muutti Tukholmasta Malmöhön 1954, sillä ohjaaja Ingmar Bergman oli houkutellut hänen äitinsä Gudrun Brostin Malmön kaupunginteatteriin.

Muun muassa neljässäkymmenessä elokuvassa näytellyt Gudrun Brost varoitteli poikaansa näyttelijän urasta, mutta kulisseissa varttunut Johannes ei voinut välttää kiusausta ja päätyi Malmön teatterikorkea­kouluun.

Valmistumisen jälkeen vuonna 1970 suomenruotsalainen ohjaaja Vivica Bandler kiinnitti nuoren näyttelijän kahdeksi vuodeksi Tukholman kaupunginteatteriin, josta Brost siirtyi vuodeksi Turun ruotsalaiseen teatteriin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tukholman ja Turun välinen liikennöinti tuli määrittelemään Brostin uraa, sillä hän näytteli kymmenen vuotta televisiosarjassa Varustamo (1992–2002), jonka tapahtumat sijoittuivat puolittain ruotsinlaivalle. Eloisalle ja nopealle Brostille lankesi saippuamaisen ja juonittelevan sarjan koomisen varaventtiilin eli baarimestari Jokerin rooli – ja hän teki siitä todella omansa.

Brostin otsatukkainen, silmälasipäinen ja aina myönteinen Joker oli miljoonayleisön keränneen Varustamon suosituimpia ja pitkäikäisimpiä hahmoja. Sarjan 318 jaksosta Brostilta jäi väliin vain kymmenen.

Koomiseksi tyypitelty Brost näytteli neljänkymmenen vuoden aikana monissa muissakin sarjoissa ja elokuvissa, eikä aina vain hauskoja hahmoja. Brostin uran huippuja oli Guldbaggen-palkinnolla huomioitu päärooli Axel Petersénin draamatrillerissä Avalon (2011), joka kertoi ikääntyneestä promoottorista ja viihdeyrittäjästä.

Viime vuonna Brost oli mukana viihdeohjelmissa Stjärnorna på slottet ja Let’s Dance sekä näytteli televisiosarja Neiti Frimanin taistelun viimeisellä neljännellä kaudella, jota ei ole esitetty vielä Suomessa.

Elokuussa Brost ilmoitti syöpäsairaudestaan, josta hänen oli määrä puhua maanantaina 8. tammikuuta Ruotsin TV4-kanavan suuressa vuotuisessa hyväntekeväisyysohjelmassa Tillsammans mot cancer.

Harri Uusitorppa

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet