Muistot

Peter Preston 1938–2018

Brittiläinen lehtimies Peter Preston kuoli 6. tammikuuta 2018 syöpään kotonaan Lontoossa. Hän oli 79-vuotias, syntynyt Leicesterissä Englannissa 23. toukokuuta 1938.

Preston uudisti perusteellisesti ja onnistuneesti laatulehti The Guardianin, kun hänet oli vuonna 1975 nimitetty vain 37-vuo­tiaana lehden päätoimittajaksi; tehtävään, jota hän hoiti 20 vuotta. Preston jätti päätoimittajuuden vuonna 1995.

Päätoimittajana Preston lähti rohkeasti uudistamaan leh­teään. Hän uskoi perinteisiin journalistisiin hyveisiin: vahvaan kirjoittamiseen ja ulko­asuun sekä sitoutumiseen kulloiseenkin aiheeseen.

Myöskään kampanjointi ei ollut hänelle vierasta. Journalistinen rohkeus oli yksi hänen monista vahvoista puolistaan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Preston jätti seuraajalleen Alan Rusbridgerille lehden, jolla oli vankka asema brittiläisessä lehtimaailmassa ja myös samalla maine arvostettuna kansainvälisenä laatulehtenä, joka seurasi huolellisesti maailman asioita.

Päätoimittajana Preston toimi brittiläisen painetun sanan viimeisellä todella vahvalla vuosikymmenellä 1980-luvulla. Hän onnistui säilyttämään The Guardianin aseman myös silloin, kun haastajaksi ilmaantui rajun hintakilpailun myötä The Independent vuonna 1986.

The Guardian oli myös Prestonin kaudella keskustavasemmistolainen lehti, jolla oli uskolliset lukijansa. Kansainvälinen lehtikieli tuntee hyvin termin Guardian-readers.

Peter Preston ei ollut helppo ihminen. Hän suhtautui uusiin ihmisiin varauksellisesti. Mutta kun hän oli vakuuttunut toisesta ihmisestä, hän oli sydämellinen ja myös seurallinen.

Kun Prestonin tapasi ensimmäisen kerran, huomio kiintyi väistämättä hänen oikeaan käteensä, joka oli lapsuuden po­lion runnoma.

Mutta kun häntä ja hänen huolellisia perustelujaan kuunteli, oli helppo tajuta, miksi hänestä oli tullut englantilaisen ja laajemminkin journalismin suur­mies.

Prestonin lapsuudenkotiin polio saapui Peterin ollessa kymmenvuotias. Tauti vei nopeasti hänen kauppiasisänsä, ja Peterkin sairastui.

Hän kuitenkin toipui parissa vuodessa, suoritti koulunsa ja pääsi Oxfordin yliopistoon. Sieltä ura jatkui vuonna 1963 silloiseen Manchester ­Guardianiin. Lehti muutti myöhemmin Manchesterista Lontooseen Farringdon Roadille, jossa se edelleenkin toimii.

Päätoimittajuuden jälkeen Preston toimi Guardianin hallituksen puheenjohtajana, kunnes sekin tehtävä jäi. Ristiriita päätoimittajan ja hallituksen puheenjohtajan välillä päättyi päätoimittajan voittoon.

Preston oli henkeen ja vereen lehtimies. Samalla hän oli voimakas sananvapausaktivisti, joka useasti puhui demokratian ja sananvapauden kohtalonyhteydestä.

Preston liittyi sananvapausjärjestö IPI:n (International Press Institute) jäseneksi vuonna 1976. Hän oli järjestössä aktiivinen osallistuja 2010-luvulle asti. Preston oli IPI:n hallituksen jäsen ja sen puheenjohtaja 1995–1997. Vielä vuonna 2013 hän osallistui IPI:n kampanjaan Turkissa.

Preston oli koko päätoimittajakautensa ajan aktiivinen kirjoittaja, joka halusi johtaa leh­teään edestä. Vielä eläkevuosinaan hän jatkoi kirjoittamista vanhaan lehteensä.

Viimeiseksi jäänyt kolumni julkaistiin uuden vuoden aattona vain viikkoa ennen kuolemaa. Siinä Preston kirjoitti yleisön luottamuksesta, jonka media voi saavuttaa vain vahvoilla uutisvoitoilla.

Peter Prestoniin sopivat hyvin Salman Rushdien sanat: ”Sananvapaus on kaikki. Se on koko peli. Sananvapaus on elämä itse.”

Prestonin yksi unohtumaton neuvo tämän kirjoittajalle oli: Päätoimittajan pitää osata tehdä myös kompromisseja, mutta älä tee kompromisseja sananvapaudesta.

Janne Virkkunen

Kirjoittaja oli Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja 1991–2010 ja IPI:n hallituksen puheenjohtaja 2008–2010.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet