Muistot

Pino Signoretto 1944-2017

Lasinpuhaltajamestari

Lasinpuhaltajamestari Pino Signoretto kuoli 30. joulukuuta 2017 Venetsiassa. Hän oli 73-vuotias, syntynyt 28. syyskuuta 1944 Favaro Venetossa Venetsiassa.

Signoretto oli yksi maailman arvostetuimmista lasinpuhaltajamestareista maailmassa, ja muranolaisista nykymestareista merkittävin.

Hän aloitti työskentelyn lasin parissa jo 10-vuotiaana, puhal­taen muranolaiselle kynttelikköjen valmistajalle sarjatuotteita. Teininä hän toimi kisällinä sellaisille mestareille kuin Alfredo Barbini ja Livio Seguro.

Signoretto ylsi mestariksi 16-vuotiaana, ja siitä lähti hänen loputon lasitekniikkojensa kehittely ja tinkimätön taidon kartuttaminen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Signoretto perusti oman studion Muranoon vuonna 1978, ja sen jälkeen hänestä tuli luottopuhaltaja monille merkittäville nykytaiteilijoille. Heidän joukossaan olivat muun muassa Salvador Dalí, Kiki Smith ja Jeff Koons. Hän työskenteli amerikkalaisen Dale Chihulyn kanssa ja oli vakituinen opettajavieras tämän perustamassa Pilchuck Glass Schoolissa Yhdysvalloissa. Hän teki myös paljon matkoja Japaniin.

Samaan aikaan kun Signoretto venytti lasinpuhalluksen perinnettä, hän toteutti myös perinteisiä muranolaisia aiheita omissa suurikokoisissa lasiveistoksissaan. Hänen studiossaan seinään nojasi jopa lasista valmistettu polkupyörä.

Signorettolla oli tiivis kytkös myös Suomeen, jatkuen tälle vuosikymmenelle saakka.

Kun Timo Sarpaneva esitteli Helsingissä laajan uusien töidensä näyttelyn vuonna 1999, sen teokset olivat syntyneet Muranossa yhteistyössä Signoretton kanssa kuuden vuoden aikana.

"Minulle kerrottiin, että hän on erittäin hankala ihminen, mutta hänellä on kultaiset kädet", Sarpaneva kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa.

Signoretton studiossa työskentelivät myös muun muassa Oiva Toikka, Harri Koskinen, Mari Isopahkala ja Ilkka Suppanen. Muranossa syntyneitä suomalaistaiteilijoiden töitä on nähty viime vuosina näyttelyissä muun muassa Galerie Fors­blomilla Helsingissä.

Hannu Pöppönen

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet