Muistot

Markku Into 1945–2018

Runoilija

Turkulaisen underground-liikkeen ja vastakulttuurin yksi keskeisin johtohahmo, runoilija Markku Vesa Milton Into kuoli lyhyen aikaa sairastettuaan 7. tammikuuta 2018 Turussa. Hän oli 72-vuotias, syntynyt 20. lokakuuta 1945 Helsingissä.

Into nousi isosti julkisuuteen jo ennen esikoiskokoelmansa Tuonela Rockin ilmestymistä 1971. Hän oli mukana 1960-luvun lopun legendaarisessa under­ground-yhtyeessä Suomen Talvisota 1939–1940. Yh­tyeessä vaikuttivat Innon lisäksi myös runoilija Jarkko Laine sekä muusikot M. A. Numminen ja Rauli Badding Somerjoki.

Pitkän uran myös Turun kaupunginkirjaston musiikkiosaston kirjastonhoitajana tehnyt runoilija suhtautui hivenen nihkeästi maineeseensa under­ground-liikkeen pioneerina. Iänikuinen turkulaisen u-miehen sankariviitta oli hänelle rasite.

HS:ssa julkaistussa 70-vuotishaastattelussa Markku Into muistutti, että leima under­ground-liikkeen esitaisteilijana on ohjannut liikaa hänen tekstiensä vastaanottoa ja antanut liian yksipuolisen kuvan hänen kirjallisesta toiminnastaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Harmistuksen ymmärtää, koska turkulaisen undergroundin villein ja hedelmällisin kausi ei kestänyt kuin muutamia vuosia.

Kaiken kaikkiaan Markku Into ehti julkaista yli kaksikymmentä teosta, pääosin runoutta.

Lisäksi hän suomensi esimerkiksi Lawrence Ferlinghettin, Gregory Corson, Charles Bukowskin ja Hans Magnus Enzensbergerin teoksia. Hän myös suomensi Allen Ginsbergin kokoelman Huudon jälkeen. Runoja 1972–1992.

WSOY julkaisee postuumisti Markku Innon sairausaikanaan kirjoittaman jäähyväisruno­kokoelman Haikuvia tammikuun lopulla 2018.

Innostus runouteen heräsi lukion toisella luokalla Naantalissa. Pitkän saksan lukenut runoilija teki töitä viitenä kouluvuonna peräkkäin maatalon kesärenkinä silloisessa Länsi-Saksassa. Silti amerikkalainen beatrunous meni ihon alle, eikä suinkaan saksalainen aikalaiskirjallisuus.

Beatrunouteen – kuten bluesiin ja rock’n’rolliin – hän havahtui Turkuun muuttaneena historian opiskelijana.

”En tahtoisi olla töykeä, leidiseni,/ mutta valitettavasti minun on ilmoitettava/ että viattomien veri pullotetaan/ epä­hygienisiin pulloihin”, Markku Into kirjoitti Tuonela Rock -kokoelmassa.

Huumori ja ironia olivat aina elimellinen osa Markku Innon ilmaisua.

Vahvana lavaesiintyjänä tunnettu Markku Into oli leimallisesti pienien piirien runoilija. Isompi suosio oli todennäköisesti häirinnyt häntä. Epäilen, että hän olisi yksinkertaisesti katsonut epäonnistuneensa runoilijana, jos hänen säkeitään olisi painettu lakanoihin tai tyynyliinoihin. Hän säilytti aina välimatkan, hajuraon establishmentiin, vaikka tiukka sidos ­beatkirjallisuuteen alkoi höltyä jo 1980-luvulla.

”Lauseopin satunnainen täysosuma/ Kun lauseesi eivät mahdu sanoihin”, hän kirjoitti ko­koelmassa Elvis eli elämänsä yksin (1991).

Jukka Petäjä

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet