Muistot

Martti Niemelä 1921–2017

Opetusneuvos

Opetusneuvos Martti Niemelä kuoli 3. joulukuuta 2017 Sotainvalidien Veljeskodissa Oulussa. Hän oli 96-vuotias, syntynyt Oulussa 14. marraskuuta 1921.

Niemelä oli sitä ikäluokkaa, joka kutsuttiin palvelukseen puolustamaan isänmaata niin talvi- kuin jatkosotaankin. Jatkosodassa hän haavoittui vakavasti. Rintamalta kotiuduttuaan hän valmistui kansakoulunopettajaksi. Niemelä aloitti vuonna 1948 erityis­opettajana Heinätorin koulussa ja eteni myöhemmin koulunjohtajaksi. Hän jäi eläkkeelle 1976.

Martti Niemelä oli monipuolinen ­urheilija, joka toi koripallon ­ONMKY:n lajivalikoimaan 1940-luvun lopulla. Hänen yhteytensä Nuorten Ystäviin alkoi jo 1948, jolloin hän toimi jonkin aikaa vierailevana kouluttajana Pohjolan Poikakodissa. Koripallon asiantuntijana hän kehitti oppilaiden liikuntaharrastuksia.

Koripallon lisäksi Niemelä oli aktiivinen tenniksen ja lentopallon pelaaja. Urheilusaavutuksista ja järjestötoiminnasta hänelle myönnettiin SVUL:n PP-piirin ja Suomen Lentopalloliiton ansiomerkit.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuonna 1956 Niemelä tuli Nuorten Ystävät ry:n pääjohtokunnan jäseneksi. Yhdistyksen toiminnanjohtajana ja pääsihteerinä hän toimi keväästä 1966 alkaen. Tuolloin yhdistyksellä oli useita lastentarhoja Oulussa sekä lastensuojeluyksikkö Pohjolakoti ja kehitysvammaisyksikkö Toivola-koti Muhoksella. Niiden toiminnan kehittämistyössä Niemelällä oli merkittävä osuus.

Pääsihteerin tehtävästä Niemelä jäi pois 1990 mutta jatkoi hallituksen varapuheenjohtajana ja sittemmin puheenjohtajana vuoden 1994 loppuun saakka.

Sen jälkeen hän osallistui aktiivisesti kunniajäsenenä yhdistyskokouksiin sekä juhlatilaisuuksiin ja kirjoitti yhdistyksen historiaan liittyviä kirjoja.

Niemelä oli aktiivinen toimija myös Oulun kaatuneitten omaiset ry:ssä ja Sotainvalidien veljesliitossa.

Ansioista opetus- ja kasvatustyössä tasavallan presidentti myönsi Niemelälle opetusneuvoksen arvonimen 1978. Sosiaalialan järjestötyöstä hänelle myönnettiin useita valtakunnallisten järjestöjen ansiomerkkejä ja huomionosoituksia.

Niemelä oli herrasmies, joka aina tullessaan ihmisten joukkoon tai tapaamaan henkilökuntaa tervehti kättelemällä jokaisen läsnäolijan. Hän katsoi avoimesti silmiin hyväntuulisena.

Seppo Saarela

Marja Irjala

Kari Niemelä


Kirjoittajista Saarela ja Irjala ovat Martti Niemelän yhteistyökumppaneita Nuorten Ystävät ry:stä ja Kari Niemelä on tämän poika.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet