Muistot

Irja Niemelä 1927–2017

Voimistelunopettaja

Voimistelunopettaja Irja Niemelä (o.s. Petäjä) kuoli Espoossa 90-vuotiaana 12. joulukuuta 2017. Hän oli syntynyt Tampereella 27. kesäkuuta 1927.

Irja Niemelä oli Epilän likkoja, Tampereelta. Viiden sisaruksen ja serkkujen kanssa liikuntaharrastuksia oli paljon. Epilän Esan suunnistuskursseille hän osallistui vuonna 1946.

Alku oli hankalaa, mutta jo 1948 Ruotsin Avestassa Niemelä oli paras suomalaissuunnistaja. Samana vuonna tuli myös Hämeen piirin mestaruus.

Päästyään opiskelemaan ”Jumpalle” eli Helsingin yliopiston voimistelulaitokselle Niemelää pyydettiin edustamaan Epilän Esaa Suunnistamisliiton kokouksissa. Suunnistamisliiton naisvaliokunta perustettiin 1949, ja Niemelä oli alusta asti mukana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun liiton suunnistusohjaaja- ja ratamestarikurssille otettiin ensimmäisen kerran naisia, oli Niemelä innolla mukana.

Hän opetti suunnistusta Jumpalla, partiolaisille, voimistelun­opettajien kesäpäivillä sekä liiton leireillä ja kursseilla. Hän oli mukana myös SVUL:n naisten ja nuorten toimikunnissa sekä Akateemisessa Urheiluliitossa.

Niemelä oli 1950-luvun menestynein naissuunnistaja. Hänellä oli seitsemän yleisen sarjan suomenmestaruutta.

Venlojen viestin edeltäjän Venlojen juoksun hän voitti 1951, 1952, 1955 ja 1965. Niemelä edusti Suomea hyvällä menestyksellä maaotteluissa 1950- ja 1960- luvuilla. Hän kilpaili huipputasolla yli 70-vuotiaaksi asti ikänaissarjoissa, joita oli itse ollut luomassa.

Irja Niemelän elämänkulkua harrastus ohjasi monella tapaa. Joltain rastilta löytyi elämänkumppaniksi Osmo, toinen huippusuunnistaja ja liikunnan järjestöaktiivi. Perhe vietti kesät mökillä Suomusjärvellä ja usein Lapissa vaeltamassa.

Työssään voimistelunopettajana Tapiolan yhteiskoulussa Irja oli hyvin pidetty opettaja ja aina valmis kokeilemaan uutta: ”Nyt on tullut joku aerobic, lapset varmaan rakastuvat siihen!”

Kun hänen jo eläkkeelle jää­tyään kuljimme Tapiolassa ostoksilla, aina jostain kuului: ”Moi Irja!” Entisiä oppilaita.

Liikunnallinen elämäntapa piti Irjan pirteänä ja aktiivisena loppuun asti.

Matti Niemelä

Jussi Niemelä

Lasse Niemelä

Kirjoittajat ovat Irja Niemelän lapsia.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet