Muistot

Tapani Rautasuo 1931–2017

Director cantus

Director cantus ja director musices Tapani Rautasuo kuoli pitkälle edenneeseen sairauteen Mäntsälässä 3. joulukuuta 2017. Hän oli 86-vuotias, syntynyt Mäntsälässä 1. kesäkuuta 1931.

Maatalon pojalle ei ollut itsestään selvää ryhtyä musiikin ammattilaiseksi. Asiaan vaikutti ratkaisevasti hänen setänsä ­Eino Rautasuo, joka toimi pitkään Helsingin kaupunginorkesterin ensiviulistina.

Rautasuo suoritti 1951 yhdistetyn kanttori-urkurin tutkinnon Helsingin Kirkkomusiikkiopistossa ja hankki samalla musiikin opettajan pätevyyden. Ensimmäisessä kanttorin virassaan hän oli Marttilassa Varsinais-Suomessa. Kanttori-urkuriksi Kuusankoskelle hän siirtyi 1958.

Nuori kanttori näki teollisuuspaikkakunnan haasteellisena työympäristönä. Hän katsoi, että musiikilla voi kaataa raja-aitoja. Koko uransa ajan hän hoiti tuomiokapitulin erikoisluvalla kahta virkaa: kanttorin työn ohella hän toimi musiikinopettajana sekä peruskoulussa että yhteiskoulussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Valtakunnallista tunnettuutta Rautasuo saavutti kuoronjohtajana ja uranuurtajana nuorten musiikkikasvatuksen alalla. Parhaimmillaan hänellä oli vedettävänään seurakunnan kirkko-, nuoriso-, juniori- ja lapsikuorot sekä koulun puolella mm. teinikuoro.

Rautasuo oivalsi jo 1960-luvulla, että nuoret kaipaavat perinteisen ohjelmiston rinnalle uutta hengellistä musiikkia aina rytmimusiikkiin saakka. Seurauksena oli nuorten innostus ja ryntäys kuorojen riveihin. Nuorisokuorossa oli parhaimmillaan 80 laulajaa.

Vaimonsa Hilkan Rautasuo tapasi opiskeluvaiheessa. Myös Hilkasta tuli kanttori, joka auttoi puolisoaan välillä sijaisena, minkä lisäksi he esiintyivät mieluusti yhdessä. Suurin urakka puolisolla on luonnollisesti ollut kuitenkin viiden lapsen hoidossa.

Perheen nuorimmainen Taina-Maaria totesi joskus, että osasi laulaa ennen kuin puhua. Musiikin pariin ei muitakaan sisaruksia tarvinnut patistaa. Kaikista on tullut musiikin ammattilaisia.

Eläkkeelle jäätyään 1994 Rautasuo ei halunnut jäädä Kuusankoskelle, koska tiesi, ettei osaisi kieltäytyä viraapelihommista. Kun Rautasuo palasi Mäntsälään, kirkkoherra pyysi häntä heti vetämään paikallista Tuomasmessua. Se oli kuitenkin kevyttä ­aikaisempiin vuosiin verrattuna.

Mäntsälässä Rautasuo elvytti lapsuutensa harrastuksen hiihdon. Hän aloitti monivuotiset ”virsikirjahiihdot”: hiihdet­tyään tietyn matkan päivässä hän kotiin tultuaan soitti kilometrimäärän mukaiset virret läpi ja jatkoi sitten seuraavasta numerosta. Joskus vähälumisina talvina teki tiukkaa saada virsikirja hiihdettyä läpi, mutta sitkeydellä se onnistui.

Rautasuon saamista tunnustuksista mainittakoon Kirkon Musiikkipalkinto 1987.

Eero Niinikoski

Kirjoittaja on Tapani Rautasuon oppilas ja yhteistyökumppani.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet