Muistot

Ilkka Pastinen 1928–2018

Suurlähettiläs

Entinen YK:n apulaispääsihteeri, YK:n Suomen ja Lontoon edustustojen päällikkö, suur­lähettiläs Ilkka Pastinen kuoli sairauskohtaukseen Helsingissä 12. tammikuuta 2018. Hän oli 89-vuotias, syntynyt Turussa 17. maaliskuuta 1928.

Klassillisen lyseon kasvatti valmistui valtiotieteen kandidaatiksi Åbo Akademista vuonna 1950. Pastinen opiskeli vuoden Pariisissa, jossa jatkoi ajan mittaan kunnioitettavaksi kasvaneen kielitaitonsa kartuttamista. Siitä oli suuri apu hänen valitsemallaan elämänuralla.

Suomen pärjääminen oli alituinen huoli miehellä, jonka elämästä melkein kolmekymmentä vuotta kului ulkomailla. Pastinen toimi kylmän sodan diplomatian vaativimmilla paikoilla, kun Suomi oli jäsen YK:n turvallisuusneuvostossa ja asetti Max Jakobsonin ehdolle järjestön pääsihteeriksi.

Pastinen kuului nk. everstijunttaan, joka katsoi tehtäväkseen tasapainottaa Suomen valtiolaivan kulkua vaarallisilla vesillä, kun Urho Kekkonen käänsi ruoria juntan mielestä liikaa vasemmalle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Diplomaatti voi selvitä kun­nialla toteuttamalla tunnollisesti poliittisen johdon käskyt. Vielä paremmin hän palvelee isänmaataan uskaltamalla myös kyseenalaistaa väärinä pitämänsä ohjeet. Ilkka Pastinen oli tällainen virkamies.

Esimiehenä hän oli vaativa mutta reilu. Hän oli auktoriteetti, joka kuitenkin mielellään keskusteli ja väitteli alaistensa kanssa. Lontoon-lähettiläänä Pastinen valitteli, että ministeriö lähetti hänelle ”uudelleen kasvatettaviksi” pelkkiä sosialidemokraatteja. ”Mutta minun on pärjättävä sillä materiaalilla, joka minulle annetaan.”

Yksi innoittajista diplomaatin uralle oli ollut italialainen kreivi Daniele Varé, jonka muistelmia hän siteerasi: ”Naurakaa menestykselle ja naurakaa epäonnistumisille. Naurakaa sille, miten maailmaa hallitaan. Naurakaa muille, ja ennen kaikkea naurakaa itsellenne!” Sen taidon Pastinen osasi paremmin kuin monet kollegansa.

Hänen muistelmateostensa nimet, Yläkerran ylhäisyys ja Diiva ja diplomaatti, kertovat mielenlaadusta, jossa sarkasmi ja itseironia yhdistyivät älykkäällä tavalla. Eläkeläisinä diplomaatit Risto Hyvärinen, Paavo Laitinen ja Pastinen, ”Kolme muskettisoturia”, pohtivat oivaltavissa kolumneissaan Suomen haasteita muuttuvassa maailmassa. Erään kerran he ehdottivat valtioliittoa Ruotsin kanssa ja prinsessa Victorian nimittämistä hallitsijaksemme.

Eeva Pastinen merkitsi tukea ja tasapainottavaa tekijää läpi vuosikymmenten. Järjestöissä ja lähetystöissä tehtiin pitkää päivää, ajoittain perhe-elämän kustannuksella, jota laiminlyöntiä Pastinen vanhoilla päivillään myös katui. Yhteys kotiseudulle säilyi. Turun Kakskerrassa perheellä oli verraton kesäpaikka golfkentän läheisyydessä. Siellä pariskunta irtautui arjesta ja hoiteli kalliopuutarhaansa.

Pastinen yritti sinnitellä 90-vuotiaaksi eikä jäänyt tavoitteesta kuin kaksi kuukautta. Hän, joka oli koko aikuisen ikänsä myös tupakoinut, kehui eläneensä yllättävän vanhaksi, ”häpeäksi lääketieteelle”.

Puolison poismeno kaksi vuotta sitten jätti jälkeensä korvaamattoman tyhjiön ja ikävän. Me ystävät jäämme kaipaamaan sivistynyttä, viisasta ja huumorintajuista miestä.

Jaakko Iloniemi

Jukka Leino

Lasse Lehtinen

Kirjoittajat ovat Ilkka Pastisen työtovereita vuosien varrelta.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet