Muistot

Tuulikki Pennanen 1925–2017

Toimistotyöntekijä

Toimistotyöntekijä Tuulikki Pennanen (ent. Huttunen, o.s. Kokkonen) kuoli Peijaksen sairaalassa 4. joulukuuta 2017. Hän oli 92-vuotias, syntynyt 7. huhtikuuta 1925 Hämeenlinnassa, missä hänen isänsä palveli puolustusvoimissa kersanttina.

Kun Tuulikki oli vajaan vuoden ikäinen, perhe palasi isän kotitilalle Juukaan.

Kansakoulussa Pennanen teki annetut tehtävät aina ensimmäisenä, ja aikaa jäi muuhunkin.

Kerran hän oli koetehtävät tehtyään kirjoittanut vihkon reunaan: ”Kukko kiekuu, kana laulaa, pistä puukolla kaulaan.” Tästä hengentuotteesta opettaja ”palkitsi” oppilaansa arestilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tuulikki Pennanen oli koulussa hyväpäinen ja halusi mennä oppikouluun, mutta isä ei antanut tähän mahdollisuutta. Äitinsä sinnikkyyden ansiosta hän kuitenkin myöhemmin meni Niittylahden kansanopistoon, jonka kurssista hän suoriutui erinomaisin arvosanoin.

Tuulikki Pennanen avioitui Seppo Huttusen kanssa 19-vuo­tiaana 1944 mutta jäi leskeksi kahden pienen lapsen kanssa vuonna 1946. Myöhemmin hän meni uudelleen avioon, ja tästä avioliitosta syntyi vielä viisi lasta.

1960-luvun alkupuolella perheen taloudellinen tilanne kävi niin vaikeaksi, että Pennasen olisi pitänyt mennä kodin ulkopuolelle töihin. Hänen koulupohjallaan työtä oli kuitenkin mahdotonta saada. Niinpä Pennanen kirjoittautui Joensuun kauppaoppilaitokseen yksityis­oppilaaksi ja suoritti yhden talvikauden aikana kauppakoulun tutkinnon.

Tämän jälkeen hän työskenteli joensuulaisissa autoliikkeissä toimistotyöntekijänä yli eläkeiän, 67-vuotiaaksi asti.

Lasten lähdettyä vuorollaan maailmalle äidin taloudellinen tilanne helpottui, ja hän saattoi ostaa Joensuun keskustasta asunnon ja Linnunlahdelta siirtolapuutarhamökin.

Vaikka äiti muutti vuonna 1999 Keravalle, hän ei luopunut siirtolapuutarhastaan, vaan vietti siellä kesät aina viime vuosiin asti.

Suurta kiitollisuutta tuntien muistamme rakasta äitiämme, sinnikkyyden perikuvaa.

Pentti Huttunen

Kirjoittaja on Tuulikki Pennasen poika.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet