Muistot

Teuvo Siitonen 1945–2017

Tapaturmavakuutusjohtaja

Tapaturmavakuutusjohtaja Teuvo Siitonen kuoli äkillisesti Espoossa 24. joulukuuta. Hän oli 72-vuotias, syntynyt Oulussa 31. heinäkuuta 1945.

Siitonen kirjoitti ylioppilaaksi Riihimäen lyseosta ja suoritti merkonomitutkinnon sikäläisessä Kauppaopistossa. Työelämää kokeiltuaan Siitonen opiskeli Tampereen yliopistossa, josta hän hallintovirkamiestutkinnon läpäistyään sai vuonna 1971 hallintonotaarin arvon.

Varsinaisen työuransa Siitonen aloitti Maatalousyrittäjien eläkelaitos Melassa, jossa hän toimi aluksi eläkeratkaisijana ja valituskäsittelijänä.

Mela sai vuoden 1974 alusta toimekseen maatalouden rakenteen parantamiseen tähtäävät luopumis- ja sukupolvenvaih­doseläkelait. Toimintapiiri oli täysin uusi ja vaati rakentavaa yhteistoimintaa vastikään perustetun Maatilahallituksen kanssa. Siitonen valittiin hoitamaan näitä tehtäviä osastopäällikkönä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lait olivat määräaikaisia ja muuttuivat tiheään, mikä vaati osastopäälliköksi nousseelta muutosvalmiutta ja yhteistoimintakykyä.

Uutta vaihetta Melan ja Siitosen elämässä merkitsi maatalousyrittäjien tapaturmavakuutuslaki Matan voimaantulo vuonna 1982. Mela sai hoidettavakseen kokonaan uuden vakuutusmuodon, jonka soveltaminen itsenäisenä yrittäjänä toimivaan maanviljelijään vaati erityistä valmiutta. Siitonen sai tehtäväkseen johtaa uutta osastoa, jonka piiriin kuului myös turvan antaminen ammattitautien varalta.

Myöhemmin Siitonen yleni johtajaksi ja sai vastuulleen myös henkilöstöasiat. Ansioistaan hänelle on myönnetty MTK:n ansio­merkki ja Suomen Leijonan ritarimerkki.

Teuvo Siitonen oli keskeisenä henkilönä rakentamassa uutta, kun maatalouden sosiaaliturvaa kehitettiin. Siitosen asiantuntemusta arvostivat niin viljelijät kuin yhteistyökumppanitkin. Mela oli Siitoselle enemmän kuin työpaikka, ja hän oli monelle meistä enemmän kuin työtoveri. Hän oli luotettava ja viisas ystävä.

Teuvo teki pitkän päivätyön sekä päivän työtunneissa että työvuosissa laskettuna eikä paljon puhunut kotiasioistaan. Tiedämme kuitenkin, että hänelle erityisen läheisiä olivat ”hänen ex-vaimoltaan bonuksena saama Mia-tytär lapsineen”. Heidän ja muidenkin omaistensa kanssa Teuvo vietti paljon aikaa Mäntässä Keurusselän rannalla olevalla mökillä.

Varsinkin eläkkeelle jäätyään Teuvo matkusteli paljon. Hänen piirtämäänsä karttaan jäi kuitenkin monta maata, joihin hän ei ehtinyt ennen kuin matkasta tuli viimeinen.

Seppo Pietiläinen

Päivi Huotari


Kirjoittajat ovat Teuvo Siitosen työtovereita.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet
  • Eläkeyhtiöt
  • Maatalous