Muistot

Pentti Alonen 1925–2017

Alppihiihtäjä

Sähköteknikko Pentti Alonen kuoli lyhyen sairauden jälkeen Hämeenlinnassa 28. marraskuuta 2017. Hän oli 92-vuotias, syntynyt Janakkalassa 15. syyskuuta 1925.

Pentti Alosen olympiaura alkoi Sankt Moritzissa Sveitsissä 1948. Sijoitukset alppiyhdistetyssä, pujottelussa ja syöksylaskussa vaihtelivat 28:nnesta 39:nteen. Oslon kisoissa 1952 hän oli uransa huipulla sijoittuen pujottelussa 14. sijalle. Se olikin Suomen alppihiihdon paras olympiasaavutus yli 40 vuotta.

Cortina d’Ampezzossa Italiassa Alonen oli 1956 suurpujottelussa 42:s, mutta syöksylaskussa ja pujottelussa hänet hylättiin. Suomen mestari hän oli uransa aikana kymmenen kertaa.

Alosen alppihiihtoura sai alkunsa hänen kotikylästään Janakkalan Harvialasta. Solmiotehtailija Karl Ebb perusti Harvialaan pujottelumäen talvella 1939. Kiianlinna sijaitsi vain neljän kilometrin päässä Alosen veljesten Pekan ja Pentin kotoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rinne veti niin veljeksiä kuin kylän muitakin poikia. Karl Ebb huomasi innostuksen ja tarjoutui poikien opettajaksi. Heti ensimmäisessä kilpailussa voittaja oli 15-vuotias Pentti Alonen. Palkinnoksi hän sai Kallelta oikeat laskettelusukset siteineen. Siihen saakka hänen käytössään olivat vain tavalliset hiihtosukset.

Myös nuoremmasta velipojasta Pekasta kehkeytyi lajin huippumies. Hän edusti Suomea Oslon kisoissa.

Niukkoina sodanjälkeisinä vuosina ei suomalaisilla alppihiihtäjillä katsottu olevan mitään mahdollisuuksia Keski-Euroopan rinteillä. Kaikesta oli pulaa ja varusteet surkeat. Apuna olivat niin USA:n armeijan ylijäämävarastot kuin omat viritelmätkin. Sukset saatiin pysymään varmasti kiinni vain kaksimetrisillä nahkaremmeillä. Viritelmä oli sellainen, että kaatuessa irtosi helpommin jalka kuin suksi. Varustetaso ei kuitenkaan menoa haitannut ja Alpeille lähdettiin 1940-luvun lopulla pystypäin. Ensimmäiset suomalaiset alppihiihdon olympiaedustajat olivat Pentti Alonen ja rovaniemeläinen Aimo Vartiainen.

Alosen alppihiihtouran pohjana olivat jatkosodan aikaiset sotilaspoikien lasketteluleirit. Pujottelu tuli järjestön koulutusohjelmaan Tahko Pihkalan aloitteesta.

Pentti Alosen menestys sotilaspoikamestarina oli pantu merkille. Varusmiehenä hän sai maaliskuussa 1944 komennuksen Rovaniemelle sotilasotteluun. Ounasvaaran kisat olivat kansainvälinen läpimurto: voitto tuli niin suomalaisista, saksalaisista kuin itävaltalaisistakin kilpakumppaneista. Palkinnot jakoivat Pohjois-Suomen saksalaisjoukkojen komentaja, Ounasvaaran pujottelurinteen vankityövoimalla rakennuttanut kenraalieversti Eduard Dietl sekä suomalaisten yhteysupseeri, jääkärieversti Oiva Willamo.

Pitkä urheilu-ura takasi Pentti Aloselle koko elämän aikaisen hyvän peruskunnon. Työurakin kuvasi hänen asennettaan: hän teki sen sähkömestarina yhden ainoan työnantajan, Hämeenlinnan kaupungin palveluksessa.

Heikki Alonen

Veli-Matti Jusi


Kirjoittajat ovat Pentti Alosen poika ja tuttava.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet
  • Alppihiihto