Muistot

Kari Kokkonen 1943–2017

Eversti

Eversti Kari Kokkonen kuoli pitkällisen sairauden uuvuttamana Helsingissä 15. joulukuuta 2017. Hän oli 74-vuotias, syntynyt Kauhajoella 22. tammikuuta 1943.

Päästyään ylioppilaaksi Valkeakosken yhteiskoulusta Kokkonen suoritti varusmiespalveluksensa Porin prikaatissa sekä upseerin tutkinnon Kadettikoulussa 1964–1967. Työura käynnistyi varusmiesten kouluttajana ja kurssinjohtajana Panssarivaunupataljoonassa ja Panssarikoulussa, sekä kadettien kouluttajana Kadettikoulussa.

Suoritettuaan yleisesikuntaupseerin tutkinnon Sotakorkeakoulussa Kokkonen työskenteli toimistoupseerina Helsingin Sotilaspiirin esikunnassa, opettajana Sotakorkeakoulussa ja toimistoesiupseerina Pääesikunnan operatiivisessa osastossa. Osastopäällikkönä Sisä-Suomen sotilasläänin esikunnassa hän toimi 1986–1988.

Pääesikunnan tiedotusosaston päällikkönä Kokkonen oli ulospäin suuntautunut ja positiivinen esimies. Hän pyrki kehittämään reserviläistiedottajien työskentelyolosuhteita kenttäoloissa. Hän osallistui myös tiedottajien TK-Tiedotuskillan tilaisuuksiin. Vuonna 1991 hänet ylennettiin everstiksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun Kokkonen tuli joukko-osaston komentajaksi Parolaan, hänen johdollaan toteutettiin perustavaa laatua oleva organisaatiouudistus. Kokkosen prikaatin ja ympäröivän yhteiskunnan suhteet paranivat. Komentaja koettiin avoimeksi, ymmärtäväksi, ihmisläheiseksi ja alaisiaan ohjaavaksi upseeriksi.

Vuosina 1996–1999 Kokkonen toimi Suomen sotilasasiamiehenä Yhdysvalloissa. Viimeisenä palvelustehtävänään hän toimi Puolustusvoimien koulutuksen kehittämiskeskuksen johtajana Tuusulassa, josta hän siirtyi reserviin vuonna 2003.

Washingtonin lisäksi Kokkonen sai kansainvälistä kokemusta toimittuaan YK:n sotilastarkkailijana Lähi-idässä 1970–1971 sekä yhteysupseerina Helsingin Ety-kokouksessa vuonna 1975.

Kokkonen kuului Upseeriliiton hallitukseen ja Sotilasaikakauslehden neuvottelukuntaan. Jalkaväen säätiön puheenjohtajana hän toimi 2005–2013. Kokkonen kehitti toimikautenaan hallituksen ja säätiön toimintaa. Ansioistaan hänet palkittiin marraskuussa 2017 Jalkaväen säätiön kunniajäsenyydellä.

Kokkonen harrasti purjehdusta, ja Verlassa sijaitseva vapaa-ajan asunto, Suvila, oli mieluisa tukikohta eläkeläiselle ja hänen perheelleen.

Pertti Kokkonen

Lauri Väättänen


Kirjoittajat ovat Kari Kokkosen veli ja yksi kadettiveljistä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet
  • Puolustusvoimat