Muistot

Hugh Masekela 1939–2018

Muusikko

Eteläafrikkalainen muusikko, lauluntekijä ja kansalaisoikeusaktivisti Hugh Masekela kuoli 23. tammikuuta 2018 kotonaan Johannesburgissa, runsaat sata kilometriä Witbankin kaivoskaupungista, jossa oli syntynyt 4. huhtikuuta 1939. Kuollessaan hän oli 78-vuotias.

Masekela sairasti kymmenen viime vuotta eturauhassyöpää, mutta esiintyi energiseen tapaansa aina kesään saakka. Helsinkiin hänen piti tulla silti vielä lokakuussa yhtyeellä, jonka trumpetistina levytti 1959. Lyhytaikaiseksi jäänyt The Jazz Epistles teki myös ensimmäisen eteläafrikkalaisen jazzalbumin.

Masekela sai sytykkeen 14-vuotiaana amerikkalaisesta muusikkoelokuvasta Musiikkia veressä (1950) ja aloitti yli 60 vuotta kestäneen uransa jazzilla, vaikka laajensi aikaa myöten skaalaansa monilla lokaaleilla ja globaaleilla tyyleillä.

Musiikilliset muutokset ja vaiheet heijastelivat osittain Masekelan poikkeuksellista elämäntilannetta. Maaliskuussa 1960 tapahtuneen Sharpevillen verilöylyn ja Afrikan kansalliskongressin (ANC) kieltämisen jälkeen Masekela lähti monen muun aktivistin tavoin maanpakoon. Hän asui ensin Englannissa ja myöhemmin pitkään Yhdysvalloissa, jossa myös opiskeli sekä levytti aina 1970-luvun loppuun.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaupallinen menestys ja kasvanut kansainvälinen maine eivät kuitenkaan vaientaneet sanavalmista Masekelaa, joka muutti Etelä-Afrikan naapurivaltioon Botswanaan 1980.

Päinvastoin, hän käytti sekä musiikkiaan että julkista asemaansa Etelä-Afrikan rasistisen apartheid-politiikan arvostelemiseen ja jaksoi muistuttaa kotimaansa yhteiskunnallisista epäkohdista vielä vapaustaistelija Nelson Mandelan vapauttamisen jälkeen. Masekela vaikutti siihen pieneltä osin itsekin hittikappaleella Bring Him Back Home (1987).

Masekela teki noin neljäkymmentä omaa albumia, joista ensimmäisen 1962. Viimeiseksi elinaikaiseksi jäi marraskuussa 2016 julkaistu monityylinen No Borders, jonka nimeen tiivistyikin hänen musiikillinen ajattelunsa.

Helsingissä Masekela esiintyi viimeisinä vuosina vielä kahdesti, 2013 ja 2014.

Harri Uusitorppa

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet
  • Musiikki
  • Etelä-Afrikka