Muistot

Elja Puranen 1934–2017

Everstiluutnantti

Everstiluutnantti Elja Puranen kuoli sairauskohtaukseen 23. joulukuuta 2017 Hyvinkäällä. Hän oli 83-vuotias, syntynyt 2. toukokuuta 1934 Helsingissä.

Puranen kirjoitti ylioppilaaksi Munkkiniemen yhteiskoulusta vuonna 1954. Kadettikoulusta hän valmistui upseeriksi 1958 ja suoritti yleisesikuntaupseerin tutkinnon Sotakorkeakoulussa vuonna 1967.

Puranen toimi Keski-Suomen Pioneeripataljoonan komentajana ja Keuruun varuskunnan päällikkönä 1975–1981. Hänen kaudellaan jatkui edeltäjien viitoittama tie pioneerien perustehtävien kouluttamiseen ja harjoitteluun sekä koulutusolosuhteiden ja -välineiden kehittämiseen. Puranen valvoi asevelvollisten koulutusta olemalla henkilökohtaisesti paikalla yksikön päälliköiden viikkopuhutteluissa ja seuraamalla aktiivisesti harjoituksia maastossa.

Nuoren, vuonna 1967 perustetun joukko-osaston perinteiden luominen ja kytkeminen osaksi keuruulaisuutta oli Puraselle tärkeää. Perusyksiköt saivat perinteisiin kytketyt yksikköviirit ja kasarmialueen tiestö nimettiin perinnehenkilöiden mukaan. Myös Keuruun Pioneeriristi suunniteltiin Purasen aloitteesta. Pataljoona suoritti lukuisia maakuntamarsseja ja työvoima-aputehtäviä, jolloin eri paikkakunnilla tiedotettiin avoimesti myös joukko-osaston toiminnasta. Keski-Suomen Pioneeripataljoonan kymmenvuotismuistomerkki Viikintorni oli Purasen ideoima hanke.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keuruun ajan jälkeen Elja Puranen toimi pääesikunnan pioneeriosaston pioneeritoimiston päällikkönä 1981–1986. Esimiehenä hän oli selväpiirteinen. Hän määritti tavoitteen, osoitti resurssit ja antoi tehtävän suorittajan itse suunnitella, miten tavoite saavutetaan.

Siirryttyään reserviin Puranen toimi Pohjois-Uudenmaan väestönsuojeluyhdistyksen toiminnanjohtajana 1987–1990. Kirjoittaminen oli hänen elämässään isossa roolissa, ja häneltä julkaistiin teokset Keski-Suomen ­Pioneeripataljoona 1967–1987, Pioneerivarikko 1940–1990, Pioneeriaselajin historia 1969–1993, Poikasotilaista sotilaspoikiin – suojeluskuntien poikatyön ja sotilaspoikajärjestön historia sekä perinnetyöt 1991 alkaen.

Puranen harrasti luonnossa liikkumista, ja syksyisin Eljan ja Einen perhe keräsi marjoja ja sieniä. Puranen osallistui Keuruun varuskunnan hirviseu­rueen jahteihin alusta alkaen ja oli mukana kaatamassa ensimmäistä hirveä.

Hän toimi myös Purasen ­sukuseuran puheenjohtajana usean vuoden ajan.

Juhani Saikkonen

Martti Makkonen

Tapio Paappanen

Kirjoittajat ovat Elja Purasen palvelustovereita.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet