Muistot

Mika Holopainen 1963–2017

Valmennuspäällikkö

Valmennuspäällikkö Mika Holopainen kuoli sairauskohtaukseen 27. joulukuuta 2017 kotonaan Jyväskylässä. Hän oli 54-vuotias, syntynyt 23. joulukuuta 1963 Helsingissä.

Jyväskylästä tuli Holopaisen kotikaupunki hänen ensimmäisenä elinvuotenaan. Voimistelun pariin hänet saattoi entinen maajoukkuevoimistelija Heikki Toikka, joka vei naapuristonsa lapset yliopiston telinesalille opiskelijoiden ohjaukseen.

Yläkoulun jälkeen Holopainen kouluttautui ravintolaesimieheksi, mutta telinevoimistelu alkoi viedä häntä entistäkin enemmän.

Holopainen sai yliopiston avaimet ja mahdollisuuden valmentamiseen talon ollessa muuten suljettuna. Hän osasi imeä hyödyn liikunta-alan korkeaa koulutusta ja tutkimusta antavasta ympäristöstä olematta sen virallinen jäsen. Vastavuoroisesti hän jakoi käytännöllistä osaamistaan yliopistoyhteisölle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Holopainen jätti pysyvät jäljet suomalaiseen voimisteluhistoriaan. Urheilijaurallaan nuorten SM-mitaleita saavuttanut Holopainen valmensi Jyväskylän Voimistelijat’79 -seurassa lähes 40 vuotta. Jo hänen ensimmäiseen valmennusryhmäänsä valikoitui lupaavia poikia, mm. tulevat arvokisamitalistit Jani Tanskanen ja Jari Mönkkönen.

Holopaisen siirtyminen seuran täysipäiväiseksi työntekijäksi 1992 mahdollisti voimakkaamman panostamisen valmennustyöhön. Työ jatkui myös miesten maajoukkueen päävalmentajana useita vuosia.

Hänen valmennuksessaan on voitettu yli 70 Suomen mestaruutta ja osallistuttu yli 30 MM- ja EM-kilpailuun. Arvokisasaavutusten lisäksi iloa toivat päivittäiset pienempien poikien leikkimielisten kisailujen organisoinnit.

Lämmin, idearikas ja urheilijoita kuunteleva Holopainen valittiin Urheilutoimittajien Liiton vuoden valmentajaksi 1997. Suomen Voimisteluliiton vastaavan kunnianosoituksen hän sai useita kertoja.

Vapaa-ajalla Mika rentoutui ystävilleen kokkaillen ja illanistujaisia isännöiden. Kalastusretkiltä Lapin lohijoille tuliaisina oli komeita kaloja. Tärkeä henkireikä oli mökki Juuassa Pielisellä, missä hän useimmiten vietti lomansa.

Viime syksynä mökkirannan viereiselle luodolle itse rakennettu laavu jäi Mikan viimeiseksi kädenjäljeksi hänelle rakkaassa tukikohdassa.

Yli vuosi sitten Mika laski Heikki Toikan siunaustilaisuudessa ruusun arkulle lausuen lyhyesti: ”Kiitos Heikki, kun toit minut voimisteluun!” Nyt on meidän vuoromme sanoa: ”Kiitos Mika, kun olit mukana voimistelussa.”

Teppo Kalaja

Erkki Tervo


Kirjoittajat ovat Mika Holopaisen lapsuudenystävä ja esimies sekä yhteistyökumppani.