Muistot

Priscilla Staples Goodby 1932–2018

Yhdysvaltoja suurlähettilään puolisona Helsingissä edustanut Priscilla Staples Goodby kuoli Washington DC:ssä 2. helmikuuta 2018 keuhkosyövän aiheuttamiin komplikaatioihin.

Goodby oli 85-vuotias, syntynyt Washington DC:ssä 7. tammikuuta 1932. Hänen isänsä kuului Yhdysvalloissa vaikutusvaltaisen unitaarisen kirkon johtoon Washingtonissa.

Priscilla Goodby ja hänen avio­miehensä James Goodby muistetaan erityisen merkittävästä panoksesta maansa edustajina Suomessa vuosina 1980–1981.

Helsinki oli tuolloin keskeinen paikka, kun Yhdysvallat ja Neuvostoliitto yrittivät elvyttää katkenneita neuvottelujaan strategisten aseiden rajoittamisesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helsingin lähetystön merkitys korostui, koska James Goodby on Yhdysvaltojen johtavia aseriisunta-asiantuntijoita.

Lähetystössä vierailleiden ja Goodbyt myöhemmin tavanneiden suomalaisten mukaan Priscilla Goodby osallistui aktiivisesti keskusteluihin jokseenkin aiheesta riippumatta. Hän osoitti seuraavansa tiiviisti aseriisuntaa ja myös laajemmin kansainvälisiä kysymyksiä. Hän onnistui luomaan tapaamisiin ystävällisen ja lämpimän ilmapiirin.

Myöhemmin Priscilla Goodby muisteli keskustelukumppaneiden mukaan mielellään Helsingissä vietettyjä vuosiaan.

Koulutukseltaan Priscilla Goodby oli ekonomi. Hän valmistui yliopistosta 1953 ja työskenteli Yhdysvaltojen liittoval­tion keskuspankissa. Uransa hän kuitenkin teki aviomiehensä diplomatian ja tutkimustyön kumppanina. Pariskunnalle syntyi kaksi lasta.

Asuinpaikkojen valintaa ohjasi James Goodbyn työ suurvaltojen strategisten aseiden vähentämiseksi.

Koti oli Washingtonin ja Helsingin lisäksi Brysselissä, Genevessä ja Tukholmassa.

James Goodbyn siirryttyä eläkkeelle vuonna 1989 Priscilla Goodbysta tuli miehensä lukuisten aseriisuntaa käsittelevien julkaisujen kanssakirjoittaja ja editoija, joka ei halunnut ni­meään teosten kanteen.

Ydinaseriisunta ja ydinaseettoman maailman tavoittelu ovat päämääriä, joita Priscilla Goodby pyrki edistämään suuren osan elämästään.

Viime vuosina hän oli aktiivinen Washingtonissa myös mielenterveyden edistämisen vapaaehtoistyössä.

Kari Huhta

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet