Muistot

Jukka Mäkelä 1949–2018

Taidemaalari

Taidemaalari Jukka Mäkelä kuoli sairauskohtaukseen kotonaan Fiskarsissa 6. helmikuuta 2018. Hän oli syntynyt Jyväskylässä 31. heinäkuuta 1949 ja oli kuollessaan 68-vuotias.

Jukka Mäkelä valmistui Suomen taideakatemian koulusta 1972. Hän oli keskeinen vaikuttaja siinä taiteilijapolvessa, joka mullisti suomalaisen maalaustaiteen 1980-luvun taitteessa ja kytki sen tuolloin ajankohtaisiin taiteen kansainvälisiin virtauksiin.

Hänen läheisiin kollegoihinsa kuuluivat muun muassa Marika Mäkelä ja Leena Luostarinen.

Taiteilijana Mäkelä oli abstrakti ekspressionisti, joka usein on nähty Tyko Sallisen ja Aimo Kanervan edustaman ”marraskuulaisuuden” jatkajana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän myönsi itsekin, että hänen tärkein innoituksen lähteensä oli suomalainen luonto ja etenkin sen syksyiset ja talviset vuodenajat, joita hän tallensi myös kamerallaan.

Toisaalta Mäkelä oli kosmo­poliitti, joka seurasi tarkasti kansainvälistä nykytaidetta. Hän oli usein nähty vieras ­Euroopan suurissa taidetapahtumissa ja biennaaleissa.

Parhaiten Mäkelä kuitenkin viihtyi Fiskarsin työhuoneessaan, jossa hänellä oli aina useita teoksia työn alla. Hän oli tuottelias taiteilija, jolle maalaaminen oli ennen kaikkea jatkuva prosessi.

Se oli maaliaineilla tapahtuvaa improvisaatiota, jossa luonnosta ja muualta saadut vaikutteet sekoittuivat maalausten itsensä esittämiin vaatimuksiin. Tuloksena oli omaehtoisia teoksia, usein valoisia ja kirkkaita kuin maaliskuinen talvipäivä.

Mäkelän maalauksia on 1970-luvulta lähtien ollut esillä yksityis- ja yhteisnäyttelyissä kaikissa Pohjoismaissa, eri puolilla Eurooppaa sekä Japanissa ja Yhdysvalloissa. Hän osallistui Carnegie International -näyttelyyn Pittsburghissa Yhdysvalloissa 1982 ja edusti Suomea Venetsian biennaalissa 1988. Hänen retro­spektiivinen näyttelynsä nähtiin Kiasmassa 1999. Laaja yksityisnäyttely täytti Helsingin Taidehallin 2015.

Mäkelä on edustettuna tärkeimpien suomalaisten museoiden ja säätiöiden kokoelmissa. Hänen teoksiaan on myös muun muassa Tukholman Moderna Museetin, Oslon nykytaiteen museon ja Malmön taide­museon sekä saksalaisen Ludwig-museon kokoelmissa.

Mäkelä toteutti useita julkisia teoksia, joista suurin valmistui Oulun musiikkikeskuksen Ma­det­ojan saliin 1984. Lisäksi hänellä oli useita kuvataiteen alan luottamustehtäviä, joista pitkäaikaisin Jenny ja Antti Wihurin rahaston asiantuntijana.

Mäkelä sai valtion palkinnon kahdesti, vuosina 1977 ja 1981, Suomen kulttuurirahaston tunnustuspalkinnon 1977 sekä pohjoismaisen Edstrand-säätiön taidepalkinnon 1993. Pro Finlandia -mitali myönnettiin hänelle 2007.

Jukka Mäkelän maalauksia on parhaillaan esillä Makasiini Contemporary -galleriassa Turussa.

Timo Valjakka

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet