Muistot

John Mahoney 1940–2018

Näyttelijä

Brittiläissyntyinen mutta uransa Yhdysvalloissa tehnyt näyttelijä John Mahoney kuoli 4. helmikuuta 2018 saattohoitokodissa Chicagossa. Kuolinsyytä ei kerrottu. Hän oli 77-vuotias, syntynyt 20. kesäkuuta 1940 Britannian Blackpoolissa, jossa hänen manchesteriläinen perheensä oli sotaa paossa.

Koko maailman tuntemaksi tv-tähdeksi Mahoney nousi Frasier-komediasarjassa (1993– 2004). Hän esitti sarjassa neuroottisten älykköveljesten Frasier ja Niles Cranen joviaalia ja rentoa työläistaustaista isää Martinia, joka yritti maalaisjärjellä sovitella poikiensa ristiriitoja.

Mahoney muutti perheineen toisen maailmansodan jälkeen takaisin Manchesteriin, jossa hän varttui. Isä oli leipuri ja äiti kotirouva, mutta liitto oli riitaisa, vaikka perheeseen syntyi vielä kahdeksaskin lapsi.

Mahoney muutti nuorena miehenä Yhdysvaltoihin sinne avioituneen siskonsa luo ja ryhtyi opiskelemaan Quincy-yli­opistossa Illinoisissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myöhemmin hän työskenteli Illinoisissa muun muassa yli­opiston äidinkielenopettajana sekä lääketieteellisen lehden toimituspäällikkönä. Yhdysvaltojen kansalaisuuden Mahoney sai asepalveluksen kautta 1959.

Tyytymättömänä töihinsä Mahoney alkoi opiskella näyttelemistä, mikä lopulta johti siihen, että John Malkovich pyysi häntä liittymään Chicagon maineikkaaseen Steppenwolf Theatreen vuonna 1977.

Mahoney menestyi Steppenwolfissa ja myöhemmin myös Broadwaylla, jossa hänet palkittiin Tony-palkinnolla suorituksestaan John Guaren näytelmässä The House of Blue Leaves.

Ensimmäisen elokuvaroolinsa Mahoney teki elokuvassa Hudson Taylor (1981). Sittemmin hänet nähtiin muun muassa sellaisissa elokuvissa kuin Tin Men (1987), Moonstruck (1987), Sankari vai vakooja (1990), Tulilinjalla (1993) ja Coenin veljesten Valtapeli (1994).

Frasierin lisäksi muita merkittäviä tv-rooleja John Mahoneylla oli sarjoissa Terapiassa (2009) ja Hot in Cleveland (2011–2014). Viimeisen roolinsa kameroiden edessä Mahoney teki 2015 brittisarjassa Foylen sota ja teatterin lavalla näytelmässä The Rem­brandt syksyllä 2017.

John Mahoney oli rooleissaan tasaisen luotettava ja karismaattinen, mutta aina hänet tullaan muistamaan ennen kaikkea Martin Cranena persoonallisine Eddie-koirineen ja kävelykeppeineen.

Hän sai tästä roolista myös Screen Actors Guild -palkinnon sekä kaksi Emmy- ja Golden Globe -ehdokkuutta.

Pertti Avola

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet