Muistot

Carolus Nordquist 1929–2017

Lehtori

Filosofian maisteri Carolus Nordquist kuoli 23. joulukuuta 2017 Vaasassa. Hän oli 88-vuotias, syntynyt Helsingissä 23. joulukuuta 1929.

Nordquist valmistui Helsingin yliopistosta filosofian maisteriksi vuonna 1952 pääaineenaan saksan kieli. Jo kouluaikoina Nordquist kiinnostui Keski-Euroopan maiden kielistä ja kulttuureista. Pian sodan päättymisen jälkeen hän matkustikin Saksassa ja oli työharjoittelussa Sveitsissä ja Englannissa. Opiskelun ohella hän kirjoitti myös Björneborgs Tidningeniin.

Nordquistin ensimmäinen saksankielen lehtorin virka oli Helsingin ruotsalaisessa tyttö­lyseossa Bulevardilla 1953. Pitkä ura Vaasan kaksikielisessä kauppaoppilaitoksessa saksankielen lehtorina alkoi 1954 ja jatkui tuntiopettajana aina eläkkeelle jäämiseen saakka. Talvilukukauden 1957–1958 hän vietti perheineen Yhdysvalloissa Asla-stipendiaattina.

Kun Vaasan kauppakorkeakoulu aloitti toimintansa 1968, Nordquist valittiin sen ensimmäiseen opettajakuntaan päätoimiseksi saksankielen lehtoriksi. Näiden virkojen ohella Nordquist toimi saksan-, ruotsin- ja englanninkielen tunti­opettajana myös muissa oppilaitoksissa, kuten Vaasan teknillisessä oppilaitoksessa, Vasa ­tekniska läroanstaltenissa ja ­Vasa Svenska Handelshögskolanissa. Nordquist piti suosittuja saksankielen kesäyliopistokursseja Vaasassa ja useilla muilla paikkakunnilla aina 2000-luvun alkuun saakka.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Matkustaminen jatkui läpi koko elämän. Matkat suuntautuivat Keski-Eurooppaan ja pohjoismaihin, myöhemmin myös Bal­tiaan. Salzburgin alue Itävallassa vakiintui kesäviettokohteeksi Carolukselle ja hänen puolisolleen yli kolmenkymmenen vuoden ajan. Jäätyään leskeksi vuonna 2002 Nordquist matkusti säännöllisesti tapaamaan lapsiaan Sveitsiin ja Saksaan.

Nordquist oli aktiivinen filatelisti. Ruuhka-apulaisen työ Porin postikonttorissa 1940-luvulla tarjosi oivan näköalapaikan nuorelle filatelistille. Keski-Euroopassa hänellä oli useita pitkäaikaisia postimerkkiystäviä, joiden kautta hän sai kerättyä historiallisesti kiinnostavan kokoelman useista Euroopan maista – rautaesiripun molemmilta puolilta.

Nordquist liikkui paljon luonnossa ja oli aktiivinen avantouimari. Hän myös luki paljon ja seurasi ajankohtaisia tapahtumia aina viimeisiin elinviikkoihinsa saakka. Hän omasi laajan yleis­sivistyksen ja muodosti ­asioista vahvat omat mielipiteensä.

Carolus Nordquist oli täsmällinen ja elämänmyönteinen ihminen, jolla oli aina monta rautaa tulessa – ja aina uusi matka suunnitteilla. Hän oli vaatimaton, eikä välittänyt muodollisuuksista tai turhantärkeydestä.

Lasse Nordquist

Kirjoittaja on Carolus Nordquistin poika.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet