Muistot

Robert Shure 1931–2018

Runoilija

Beat-kirjallisuuden ulkokehällä vaikuttanut amerikkalaisrunoilija Robert Aaron Shure kuoli sydänkohtauksen jälkeisiin komplikaatioihin 14. päivänä tammikuuta 2018 Sarasotassa Floridassa. Hän oli syntynyt Chicagossa 2. päivä elokuuta vuonna 1931. Legendaarisen City Lights -kirjakaupan perustaja Lawrence Ferlinghetti julkaisi 86-vuotiaana kuolleen runoilijan läpimurtoteoksen Twink vuonna 1958.

Irtonainen ja virnuileva Twink-runokokoelma edusti monimuotoista taiteellista ja sosiaalista ilmiötä, jota kutsuttiin San Franciscon runorenessanssiksi. Se nosti erityisesti 1950-luvulla runouden savuisiin jazzklubeihin. Myös Bob Shurella oli voimakkaat siteet juuri jazziin. Uransa aikana hän sanoitti satoja jazzsävellyksiä.

Lupaavana tenniksen pelaajana urheilustipendin Stanfordin yliopistoon saanut Bob Shure suoritti alemman korkeakoulututkinnon vuonna 1953. Teatteritieteen maisterinpaperin hän sai vasta kymmenen vuotta myöhemmin, jolloin hän oli jo julkaissut useamman kirjan. Innostus musiikkiin periytyi jo lapsuudenkodista. Hänen isänsä Sidney Shure nimittäin oli perustanut vuonna 1925 yhtiön, joka tuli tunnetuksi maailman parhaimpina pidetyistä Shure-mikrofoneista ja -äänirasioista.

Suomessa Bob Shure vaikutti 1980- ja 1990-luvulla, jolloin hän teki yhteistyötä säveltäjä, pianisti Heikki Sarmannon kanssa. ”Olin häneen yhteydessä vain kymmenkunta päivää ennen hänen kuolemaansa. Virittelimme uusia projekteja”, Sarmanto muistelee heidän välistään viimeistä yhteydenpitoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Bob oli huima tyyppi. Hän oli oivaltava ja kekseliäs. Hänellä oli testatusti myös absoluuttinen sävelkorva. Siksi hän pystyi tekemään täysin pakotta laululyriikkansa rytmisesti vaativiinkin kappaleisiin.”

Heikki Sarmanto kertoo, että he suunnittilevat jo 2000-luvun alussa valmistuneen 10-osaisen The Drummer’s Wife - laulusarjan näyttämöversiota. ”Viime vuonna hän lähetti minulle myös aivan uusia runoja sävellettäviksi.”

Bob Shure palasi takaisin Yhdysvaltoihin alkuvuodesta 1995 puolisen vuotta aiemmin, kun hänen isänsä kuoli Chicagossa 93-vuotiaana. Yhteistyö Heikki Sarmannon kanssa synnytti mm. lähes sadalla radiokanavalla Yhdysvalloissa esitetyt jatkokertomukset Felix the Great (1988) ja Shure Tales (1989), joihin Sarmanto sävelsi musiikin. Yhdessä he tekivät niin ikään albumit Man with a Sax – An Adventure (1987) ja Scene from a Trance (1987), jossa laulusolistina oli Taina Lehto ja flyygelitorvessa Art Farmer.

Yhdysvalloissa Bob Shure työskenteli jazzrunouden esittäjänä tunnetun Ken Nordinen kanssa. Tämä tunnetaan sarjan muodossa julkaistuista Word Jazz -albumeista.

Heikki Sarmanto muistuttaa, että Bob Shuren laululyriikkaan kuului elimellisenä osana vahva huumori ja tietty surrealistinen ote. Se näkyy hyvin albumilla Scene form a Trance. Siinä Shure kirjoittaa: ”Possible I’ll keep my walks inside my head. Who knows?”

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet
  • Kirjallisuus
  • Runous
  • Jazz
  • Yhdysvallat
  • Jukka Petäjä